Cine zicea că Putin se bucură de Brexit? Rubla a scăzut cu 6,6% după ce preţul petrolului a coborât, ca urmare a votului din Regatul Unit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rubla a pierdut vineri cel mai mult teren din ultimele 14 luni, moneda rusă depreciindu-se vineri cu 5,5%, după ce votul britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană a făcut ca preţul petrolului să scadă cu 6,6% pe bursele mondiale, scrie Bloomberg.

Moneda rusă a fost, astfel, afectată în urma îngrijorărilor că Brexitul va duce la scăderea cererii de materii prime, ca urmare a încetinirii creşterii economice. Petrolul şi gazele naturale reprezintă 60% din exporturile Rusiei, astfel că rubla a fost imediat lovită, potrivit sursei citate.

„Stresul financiar înseamnă o creditare mai mică, ceea ce înseamnă o activitate economică mai slabă şi ieşirea capitalului de risc, toate acestea duc rubla mai jos“, spune Paul McNamara, care supervizează investiţii de 4,5 miliarde de dolari în economiile aflate în curs de dezvoltare prin compania GAM UK Ltd din Londra.

Ulterior, după şocul iniţial, rubla şi-a redus pierderile, scăzând doar cu 1,9%, până la 65,04 unităţi pentru un dolar american.

Gazprom, prima victimă a unei posibile încetiniri economice

Mai departe, ca urmare a turbulenţelor din Europa, şi acţiunile Gazprom au scăzut. Monopolul rus al gazelor este una dintre cele mai expuse companii la un eventual Brexit. Aproape 70% din veniturile sale vin din vânzarea de gaze naturale către Europa. Or, dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană şi provoacă o încetinirea a economiilor din Europa, acest lucru va duce la o cerere mai slabă de gaze din partea statelor afectate.

Şi dobânzile la titlurile de stat ale Rusiei au crescut vineri cu zece puncte de bază, ajungând la o dobândă de 8,86%. Situaţia este fragilă, iar o „lebădă neagră“ – un fenomen la care nu se aşteaptă nimei – ar putea declanşa altele, declara şi Anton Siluanov, ministrul de Finanţe de la Moscova.

La adăpost

Pe de altă parte, analiştii spun că Rusia este la adăpost faţă de posibilele efecte ale unui Brexit, deoarece Rusia avea legături economice slabe cu Marea Britanie, iar acestea au fost oricum reduse foarte mult după impunerea sancţiunilor contra Moscovei, în 2014. Spre exemplu, băncile britanice au de recuperat credite acordate companiilor din Africa de Sud în procent de 178% din rezervele internaţionale ale băncii centrale, însă creditele acordate companiilor din Rusia reprezintă doar 3% din rezerve, potrivit unui raport al Unicredit.

Surgutneftegaz, pe creştere

Nu toate acţiunile de pe bursa de la Moscova au fost lovite vineri: titlurile producătorului de ţiţei Surgutneftegaz au crescut cu 2,3%. De ce? Scăderea rublei în faţa dolarului american înseamnă că valoarea celor 35 de miliarde de dolari pe care compania îi are în conturi creşte, arată analistul Alexander Nazarov, de la Gazprombank.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite