China a lansat un fond de 52,5 miliarde de dolari pentru restructurarea companiilor de stat. Acestea au probleme din cauza supracapacităţii de producţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a lansat un fond de 350 de miliarde yuani (52,5 miliarde dolari) pentru restructurarea companiilor de stat, a doua mare economie a lumii traversând cea mai importantă transformare din ultimele două decenii, transmite Reuters.

Restructurarea companiilor de stat necompetitive a devenit o prioritate pentru autorităţile de la Beijing, pe fondul cererii externe slabe, a capacităţii de producţie excedentare şi a productivităţii scăzute.

Guvernul chinez a anunţat la începutul acestuui an că va aloca 100 de miliarde de yuani pentru a ajuta autorităţile locale şi companiile de stat să finanţeze programele de concedieri din industria cărbunelui şi cea a oţelului.

1,8 milioane de locuri de muncă

Potrivit estimărilor oficiale, până la 1,8 milioane de oameni şi-ar putea pierde locurile de muncă.

Capitalul Fondului pentru restructurarea companiilor de stat va fi folosit pentru creşterea competitivităţii unor firme de stat şi a operaţiunilor lor internaţionale, inclusiv a unor achiziţii în străinătate.

Între cele 10 companii care vor investi în acest fond se vor afla China Mobile, China Railway Rolling Stock şi China Petroleum & Chemical (Sinopec).

Investiţiile fondului se vor concentra în domeniul securităţii naţionale şi alte sectoare economice majore, cum ar fi cel al resurselor naturale, conductele de petrol şi gaze, reţele electrice şi infrastructură de telecomunicaţii, potrivit unui document oficial.

Un studiu recent realizat de Bloomberg Intelligence arăta că societăţile de stat din China cumulează venituri de circa 4.000 de miliarde de dolari, mai mult decât tot Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei, care se situa la 3.025 miliarde de euro în 2015, echivalentul a 3.368 miliarde de dolari.

Mai mari decât economia Germaniei

Acest lucru este deja o problemă, deoarece acestea au datorii din ce în ce mai mari şi au profitabilitate mai mică decât competitorii lor privaţi, se arată în raportul realizat de către economiştii Fielding Chen şi Tom Orlik. Sectorul de stat din China totalizează 40% din activele industriale şi grupează 18% din forţa de muncă, astfel că informaţiile sunt îngrijorătoare pentru Guvernul de la Beijing. 

În 2014, ultimul an pentru care există date solide, rata rentabilităţii activelor se situa la 4% pentru companiile de stat, faţă de 11% pentru concurenţii lor privaţi.

Giganţii ascunşi

China are unele dintre cele mai mari companii din lume, marea majoritate fiind de stat. Spre exemplu, State Grid Corporation of China este a doua companie din lume ca venituri, după retailerul american Wallmart, înregistrând venituri de 329,6 miliarde de dolari, potrivit ediţiei din acest an a Fortune Global 500. Gigantul utilităţilor are active de 478,5 miliarde de dolari, profit net de 10,2 miliarde şi 927.000 de angajaţi. Rentabilitatea activelor este, în cazul său, de 2,1%.

De asemenea, următoarele două companii din top sunt giganţii petrolieri China National Petroleum Company (CNPC) şi Sinopec, acestea având venituri de 299 de miliarde de dolari şi, respectiv, 294 de miliarde, mai mult decât ExxonMobil, Shell sau Chevron.

CNPC are un profit net de 7 miliarde de dolari, 1,58 milioane de angajaţi, active de 621 de miliarde şi o rentabilitate a activelor de 1,1%. Dincolo, Sinopec Group consemnează un câştig net de 3,6 miliarde de dolari, 810.000 de angajaţi, active de 317 miliarde de dolari şi o rentabilitate a acestora tot de 1,1%.

Alţi giganţi de stat din statul asiatic sunt Industrial and Commercial Bank of China (poziţia a 15-a în top), China Construction Bank (22), China State Construction Engineering (27), Agricultural Bank of China (29), Bank of China (35), Ping An Insurance (41), China Mobile (45), SAIC Motor (46) în primele 50 de companii ale lumii. 

companii de stat china
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite