Cea mai veche bancă din lume, la un pas de a fi naţionalizată pentru a evita falimentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Istoria de 540 de ani a băncii italiene Monte dei Paschi di Siena s-ar putea încheia abrupt. FOTO Reuters
Istoria de 540 de ani a băncii italiene Monte dei Paschi di Siena s-ar putea încheia abrupt. FOTO Reuters

Ultima salvare pentru banca italiană Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche din lume, ar putea veni doar sub forma unui împrumut de urgenţă de la stat, care cel mai probabil va implica şi naţionalizarea parţială sau totală a creditorului.

Puternic lovită de criza economică din ultimii ani, cea mai veche bancă din lume se zbate de câţiva ani pentru a evita falimentul. Acum însă, grupul care controlează banca pare aproape de a arunca prosopul, după ce diversele strategii aplicate din 2011 încoace nu au dat roade. 

Deocamdată, guvernul italian a primit aprobarea organelor antitrust din UE pentru a oferi un credit grupului Monte dei Paschi pentru recapitalizarea băncii. Împrumutul cel mai probabil va presupune însă naţionalizarea parţială sau totală a instituţiei de credit, în funcţie de valoarea sumei oferite de stat, sunt de părere analiştii citaţi de CNBC. 

Proprietarii Monte dei Paschi de Siena au încercat în 2012 să vândă o participaţie de 15% din aceasta pentru acoperirea unei părţi din datoriile totale în valoare de 1,1 miliarde de euro. Monte dei Paschi este a treia bancă din Italia în funcţie de activele deţinute.

Istoria de 540 de ani a băncii italiene Monte dei Paschi di Siena s-ar putea încheia abrupt din cauza crizei datoriilor de stat din Europa. Instituţia de creditare Monte dei Paschi di Siena din Italia, înfiinţată în 1472, nu va putea face faţă noilor cerinţe de capital impuse la nivelul Uniunii Europene, care vor intra treptat în vigoare în următorii ani. Ratingul băncii a fost tăiat de toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară din lume (Moody’s, Fitch şi S&P).

Problemele cu care se confruntă banca se reflectă asupra întregii regiuni în care aceasta activează prin scăderea donaţiilor şi a acţiunilor caritabile ale fundaţiei din spatele grupului care, până acum, era numită de localnici „familia Medici a zilelor noastre". 

„Nu mai putem fi bancomatul oraşului", a declarat pentru „The Wall Street Journal" Gabriello Mancini, preşedintele Fundaţiei Monte dei Paschi, într-un interviu desfăşurat în cadrul sediului din secolul al XII-lea al societăţii. În ultimii trei ani, grupul a redus cu 80% fondurile alocate acţiunilor de caritate şi donaţiilor pe care le făcea în întreaga Toscana.

Probleme pentru că a împrumutat statul

Creditorii italieni s-au confruntat cu o adevărată implozie a sistemului din cauza unei practici care, nu în urmă cu mult timp, părea cea mai prudentă şi mai sigură: cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale. Principalii cinci creditori din Italia deţineau, la sfârşitul anului trecut, obligaţiuni guvernamentale emise de Roma în valoare de 164 de miliarde de euro - sumă dublă faţă de valoarea provizioanelor acestor bănci.

Dintre acestea, Monte dei Paschi di Siena era cea mai expusă: împrumutase statul italian cu 32,5 miliarde de euro, sumă de peste patru ori mai mare decât rezervele sale de capital (7,1 miliarde de euro).

Cea mai veche bancă din lume a intrat, în 2006, şi pe piaţa românească. Atunci, ea a încheiat un parteneriat cu Banca Transilvania, alături de care a demarat proiectul Italian Desk BT, ce activează în Timişoara şi se adresează investitorilor oamenilor de afaceri italieni din vestul ţării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite