Ce păţesc femeile care lasă soţul să ia deciziile financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prea multe femei permit soţilor să ia deciziile financiare pe termen lung în cadrul cuplului, lăsându-le vulnerabile atunci când se despart sau în cazul în care soţul decedează.

Pentru unii, înseamnă eliberare. Pentru alţii, pierdere. În special pentru femei, dublarea ratei de divorţ pentru segmentul de vârstă de peste 50 de ani începând din anii 1990 poate însemna ceva mult mai complicat, şi anume necesitatea de face faţă marilor decizii financiare, care până atunci au stat pe umerii soţilor, scrie Bloomberg.

Majoritatea femeilor căsătorite - 56 la sută - încă mai lasă decizii importante de investiţii şi planificare financiară pe seama soţului, potrivit unui raport „Own Your Worth”, publicat vineri de UBS Global Wealth Management.

Şi nu doar femeile în vârstă adoptă rolurile mai tradiţionale pe care le adoptau şi părinţii lor: aproximativ 61% dintre femeile milenare au declarat că lasă deciziile de investiţii pe seama soţilor lor. Spre comparaţie, 54 la sută din femeile din generaţia „boom” fac acest lucru.

UBS a analizat mai mult de 600 de femei care au divorţat sau au rămas văduve în ultimii cinci ani, laolaltă cu 1.500 de cupluri. Respondenţii trebuiau să aibă cel puţin 250.000 de dolari în active investibile.

Între femeile căsătorite şi cele divorţate sau văduve, diferenţele în atitudinea faţă de luarea unor decizii financiare majore sunt evidente şi majore.

Cincizeci şi nouă la sută din văduve şi divorţate regretau că nu au luat parte la planificarea financiară pe termen lung atunci când erau în cuplu. Optzeci şi cinci la sută dintre femeile căsătorite care nu erau active în luarea deciziilor financiare pe termen lung au afirmat că soţul lor ştia mai multe despre problemele financiare decât ştiau ele. Optzeci la sută dintre femei au declarat că sunt mulţumite de modul în care responsabilităţile financiare au fost împărţite în căsnicia lor.

„În ciuda tuturor progreselor pe care le-au făcut femeile, ele încă abdică decizii financiare importante care le vor afecta în profunzime viitorul”, a declarat Paula Polito, şeful strategiei pentru UBS Global Wealth Management. „Femeile care devin singure doresc să se fi implicat mai mult în finanţe în timp ce erau căsătorite. Aproape toate le sfătuiesc pe celelalte femei să se implice mai devreme şi să spargă ciclul de abdicare financiară”, mai spune Paula Polito.

Femeile au devenit mai active financiar în următoarele relaţii

Aceste femei practică ceea ce predică. Dintre femeile divorţate sau văduve din sondaj care s-au recăsătorit, opt din 10 au fost mai active în procesul decizional financiar din relaţia lor actuală.

Femeile divorţate au fost de asemenea afectate de surprizele financiare care au apărut după divizare. Cincizeci şi şase la sută dintre femeile divorţate şi văduve au descoperit noi aspecte financiare în procesul de divizare. Nu toate erau negative - unele femei au descoperit planuri de economisire pentru pensie despre care nu ştiau sau au fost pur şi simplu surprinse de cât de mult nu ştiau despre finanţele lor. Printre cele mai frecvente surprize negative au fost cheltuielile ascunse, datoria ascunsă şi conturile ascunse. Testamentele învechite au reprezentat o altă descoperire nedorită.

În retrospectivă, 94% dintre văduve şi femei divorţate ar insista asupra transparenţei financiare complete cu soţul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite