BCE a redus dobânda de politică monetară la 0,5%, un nou minim istoric. Criza economică e mai adâncă decât se credea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Centrală Europeană începe să rămână fără muniţie în lupta contra crizei
Banca Centrală Europeană începe să rămână fără muniţie în lupta contra crizei

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 0,5%, un nou minim istoric.

Instituţia a coborât ultima dată în luna iulie rata cheie, cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, şi a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungând la minime istorice.

Anunţul privind scăderea dobânzii va fi urmat de o conferinţă de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi.
Mai mult de jumătate din cei 70 de economişti consultaţi de Bloomberg au anticipat decizia BCE. Rezerva Federală a SUA a păstrat miercuri dobânda de politică monetară la minimul record aproape de zero, iar programul de achiziţii de obligaţiuni la 85 de miliarde de dolari pe lună.

Reducerea dobânzii prezintă însă riscul de a aduce BCE mai aproape de epuizarea arsenalului fără să reuşească să repornească economia zonei euro, întrucât mecanismele de transmisie în economie a ratelor băncii centrale sunt limitate de criza datoriilor.

Se adânceşte criza

Tăierea dobânzii de referinţă vine după ce criza economică începe să se adâncească tot mai mult în Europa. Producţia industriei prelucrătoare din zona euro s-a contractat în aprilie pentru cea de-a 21-a lună consecutiv, potrivit datelor prezentate joi de compania de cercetare Markit Economics.
Economia zonei euro este în contracţie de 5 trimestre consecutive şi se estimează că trendul va continua şi în primele trei luni ale acestui an.

Inflaţia din zona euro a scăzut puternic în aprilie, la 1,2%, minimul ultimilor trei ani, iar şomajul a atins nivelul record de 12,1%, potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat.

Tot mai multe beculeţe pâlpâie

Siemens, cel mai mare grup industrial european, şi-a redus joi prognoza de profit net pentru acest an la 4,5 miliarde euro, acuzând încetinirea comenzilor şi provizioane pentru întârzierea unor livrări.

BMW, cel mai mare producător de automobile pe segmentul premium, a înregistrat profit şi venituri în scădere în primul trimestru, din cauza recesiunii din Europa, unde vânzările auto se apropie de minimul ultimilor 20 de ani.

Piaţa auto franceză s-a redus şi ea cu 12,3% pe primele patru luni, până la 591.741 unităţi.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite