Surpriză pe pieţele financiare: Banca Centrală Europeană a stabilit un nou minim istoric al ratei dobânzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene. FOTO: Reuters
Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene. FOTO: Reuters

Banca Centrală Europeană a surprins pieţele financiare şi a redus rata dobânzilor de politică monetară, stabilind un nou minim istoric, pentru a lupta împotriva deflaţiei. Preşedintele BCE a subliniat că este pregătit să aplice măsuri suplimentare dacă este necesar, astfel încât  redresarea zonei euro să nu fie ameninţată.

Decizia anunţată joi face ca BCE să se alăture altor grupuri bancare ce au stabilit rate ale dobânzilor aproape de zero, situaţie care ar fi fost de neconceput înainte de declanşarea recesiunii mondiale, acum cinci ani, şi înainte de extinderea crizei datoriilor în  Europa, potrivit „The Wall Street Journal”. În această situaţia s-au aflat şi Rezerva Federală americană şi Banca Japoniei.

„S-ar putea să trecem printr-o perioadă mai lungă de inflaţie scăzută”, a spus Mario Draghi, preşedintele BCE, adăugând că inflaţia va reveni la valoarea potrivită în următorii ani. Economistul a explicat că decizia bruscă a instituţiei pe care o conduce are scopul de a scurta perioada de scădere a preţurilor, fenomen cunoscut drept deflaţie sau opusul inflaţiei.

O consecinţă imediată a deciziei BCE a fost scăderea  monedei euro în raport cu dolarul, înregistrând cea mai abruptă cădere din ultimii doi ani. Deşi a recuperat o parte din pierdere, creşterea euro pe bursa londoneză s-a oprit la 0,8%  joi după-amiaza, tranzacţionându-se la 1,34 dolari, potrivit ziarului „The Financial Times”.

BCE  a redus rata dobânzii la împrumuturile acordate băncilor de la 0,50% la 0,25%, precum şi rata împrumuturilor în timpul nopţii de la 0,75% la 0,25%. În schimb a fost păstrată la 0% rata dobâzii pentru depozitele create la BCE, iar economiştii instituţiei au declarat că vor acorda băncilor împrumuturi nelimitate până la jumătatea anului 2015, cu un an mai mult faţă de ultima decizie.

„Zona euro are cele mai puternice fundamente”

Anunţul BCE a fost făcut la câteva zile de la publicarea un raport care demonstra că inflaţia anuală din zona euro a scăzut la 0,7% în octombrie, atingând cel mai redus nivel de la debutul crizei financiare globale. Cifrele au fost foarte mici în comparaţie cu obiectivul de 2% stabilit de BCE.

Cu toate acestea, zona euro nu este în pericol de a experimenta deflaţia, a insistat Draghi. Acest fenomen economic afectează cheltuielile, mediul de investiţii şi profiturile, având consecinţe la fel de grave precum inflaţia. Draghi a refuzat comparaţia cu Japonia, ţară unde deflaţia a creat mari probleme economiei naţionale în ultimele două decenii. „Fundamentele zonei euro sunt, probabil, cele mai puternice din lume”, a subliniat bancherul.

În ciuda inflaţiei scăzute, mulţi investitori şi analişti se aşteptau ca BCE, ce practica deja o dobândă la un minim istoric, să ia măsuri abia după ce ar fi avut mai multe dovezi potrivit cărora inflaţia scăzută se înscrie într-un trend pe termen lung. Reducerea dobânzii lasă BCE într-o poziţie vulnerabilă, deoarece nu mai poate coborî foarte mult, potrivit cotidianului american. 

 

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite