Avertismentul unui oligarh rus pentru Putin: „Urmează amurgul petrostatelor. Vor sfârşi ca producătorii de cauciuc la inventarea celui sintetic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia este cel mai mare producător mondial de petrol, alături de Arabia Saudită, dar Aven consideră că ţiţeiul nu va mai ajunge niciodată la preţuri mari deoarece alternativele îşi fac deja simţită prezenţa
Rusia este cel mai mare producător mondial de petrol, alături de Arabia Saudită, dar Aven consideră că ţiţeiul nu va mai ajunge niciodată la preţuri mari deoarece alternativele îşi fac deja simţită prezenţa

„Petrostatele“ care au huzurit cu un mod de viaţă occidental, bazat pe consum, dar fără să urmeze valorile occidentale care au generat acea bunăstare riscă să aibe aceeaşi soartă pe care au avut-o producătorii de cauciuc la inventarea latexului sintetic, scrie oligarhul rus Petr Aven, într-un editorial publicat împreună cu doi economişti de la Moscova.

Avertismentul este surprinzător, având în vedere că Aven, un fost ministru al Comerţului Exterior în anul 1992, s-a îmbogăţit prin vânzarea participaţiei deţinute de către consorţiul Alpha Group în cadrul producătorului de petrol TNK-BP către Rosneft în anul 2013. În cadrul acestei tranzacţii de 55 de miliarde de dolari, Aven a făcut 2 miliarde de dolari.

Mai mult, alături de ceilalţi parteneri din cadrul Alpha Group, Aven deţine acum compania germană de petrol şi gaze Dea, care extrage hidrocarburi din Marea Nordului. Cota sa personală în compania petrolieră valorează acum 811 milioane de dolari din totalul averii sale de 5,2 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

El spune că state precum Rusia, Venezuela, Kazahstan sau ţările din Golful Persic au folosit petrolul pentru a duce un mod de viaţă occidental, bazat pe consum, dar fără a urma valorile occidentale care au produs acea bunăstare. Iar acum acestea riscă să sfârşească la fel cum au păţit-o statele producătoare de cauciuc atunci cand a fost inventat latexul sintetic.

Cum se va schimba lumea după petrol

Astfel, el scrie că se vor produce realinieri politice şi chiar geopolitice: America Latină va trece de la socialism la regimuri de dreapta, influenţa Arabiei Saudite în Orientul Mijlociu va dispărea şi va fi înlocuită de Turcia, Israel şi Iran, aceasta din urmă având anul trecut excedent chiar fără a lua în calcul ţiţeiul şi fiind un stat mai puţin bazat pe petrol. Siria şi Irakul ar putea intra în colaps, iar globalizarea nu va mai fi la fel.

Citiţi mai departe continuarea pe Adevărul Financiar pentru a vedea care este miza finală pentru Rusia

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite