Banca Naţională a Elveţiei va înregistra o pierdere de 10 miliarde de dolari din cauza deprecierii puternice a aurului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De când americanii printează mai puţini bani, aurul are mai puţină căutare
De când americanii printează mai puţini bani, aurul are mai puţină căutare

Banca Naţională a Elveţiei a avertizat astăzi că scăderea imensă a preţului aurului pe bursele mondiale o va forţa să înregistreze o pierdere de 10 miliarde de dolari, scrie Wall Street Journal.

Valoarea rezervei de aur a băncii centrale elveţiene a scăzut cu 16,6 miliarde de dolari în 2013, după o scădere a valorii aurului cu 28%, cea mai mare din 1981 încoace. Diferenţa până la 10 miliarde a fost compensată de creşterea valorii depozitate în monede străine şi a vânzarea unui fond care deţinea o serie de active toxice preluate de la UBS. 

Banca Naţională a Elveţiei este cel mai mare deţinător de aur din lume, având în seifuri 1.041 tone de aur, iar pierderea o va obliga să renunţe la dividende pentru prima oară în istoria sa. De asemenea, nu va mai putea face plăţi către cele 26 de cantoane şi nici către guvernul federal elveţian pentru prima oară din 1991 încoace.

Aurul a fost deseori dat ca o investiţie sigură, însă valoarea sa a scăzut puternic după ce în presă au apărut speculaţii privind retragerea injecţiilor masive de bani efectuate de către Rezerva Federală, banca centrală din SUA.

De asemenea, este de aşteptat ca preţul aurului să scadă în continuare, din moment ce creşterea economică a început să accelereze în SUA, iar îngrijorările privind situaţia din Europa au început să scadă.

În septembrie, Banca Rusiei a vândut aur pentru prima dată într-un an de zile. Din 2010 încoace, Rusia a cumpărat 30% din cantităţile de aur achiziţionate de băncile centrale din întreaga lume.

Mai puteţi citi:

Valoarea rezervei de aur a României a scăzut cu peste 30% în 2013, după ce cotaţia metalului preţios a înregistrat cea mai abruptă cădere din ultimii 32 de ani

Valoarea rezervei de aur a României, care se menţine cantitativ la 103,7 tone, s-a redus anul trecut cu peste 30%, la 2,9 miliarde euro, faţă de 4,2 miliarde euro în decembrie 2012, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Evoluţia este explicată de deprecierea abruptă înregistrată în 2013 de metalul preţios pe pieţele internaţionale.

Aur exploatat cu cianuri la Certej. Compania canadiană a primit un aviz de mediu

Compania canadiană Eldorado Gold Corporation a primit aviz de mediu pentru a începe exploatarea aurului cu cianuri la mina deţinută în Certej, judeţul Hunedoara. Pentru a putea începe lucrările de exploatare, canadienii mai au nevoie doar de o autorizaţie de construcţie pentru a redeschide mina.

Coreea de Nord vinde aur, semnul unui posibil colaps economic iminent

Coreea de Nord a început să vântă cantităţi mari de aur Chinei, într-o încercare de a ieşi din criza economică, au declarat miercuri surse familiare cu afaceri nord-coreene, relatează agenţia sud-coreeană Yonhap.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite