Vasilescu, BNR: S-au inventat cazuri de sinucideri din cauza băncilor pentru a susţine legea dării în plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoane care au interesul ca Legea dării în plată să fie aprobată au inventat cazuri de persoane care s-ar fi sinucis din cauza problemelor cu băncile, a declarat Adrian Vasilescu, consultant în cadrul Băncii Naţionale a României, potrivit News.ro. Acesta consideră că ar trebui făcută o anchetă în acest sens.

Oficialul BNR s-a referit la relatările din presă, despre cazuri de sinucideri din cauza băncilor. „Nu pot să ştiu tot ce se întâmplă în ţara asta, nu am cum. Dar nu pot să cred că sunt cazuri de sinucideri din cauza băncilor şi lucrurile au trecut aşa, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic“, a comentat Vasilescu.

„S-au făcut afirmaţii şi s-au făcut în fugă, aş putea spune în bătaie de joc, pentru că nu a demonstrat nimeni că există aceste sinucideri. Presa este vinovată şi toţi ceilalţi. Nu poţi să vorbeşti despre aşa ceva şi să nu se facă o anchetă la sânge. Aceste cazuri sunt inventate, şi inventate ca argument pentru ca să treacă o lege care nu ştiu de ce trebuie să treacă“, a completat Vasilescu.

Vasilescu spune că legea dării în plată trebuie să fie foarte bine scrisă, iar proiectul trebuie să ţină cont de toate opiniile exprimate de preşedintele României, Ministerul Justiţiei, CSM, Comisia Europeană sau Banca Centrală Europeană. „România are nevoie de o asemenea lege, dar de o lege bună, nu e o lege care să dureze câteva zile şi să fie eliminată la primul proces. Trebuie să fie foarte bine scrisă“, a mai spus oficialul BNR, potrivit News.ro.

Bancherul Steven van Groningen, preşedinte al Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) şi director general al Raiffeisen Bank, a solicitat definirea exactă a beneficiarilor legii. „Trebuie să definim ce este un caz social. Este necesar să ne întrebăm câte cazuri sociale există. Există aceia care nu pot plăti creditul şi există şi persoane care nu vor să achite creditul. Cazul social diferă de la bancă la bancă. Imaginea creată că o bancă aruncă o mamă şi pe copiii ei în stradă este o situaţie exploatată“, a spus van Groningen.

Legea dării în plată, aflată la reexaminare în Parlament, a trecut de plenul Senatului şi urmează să intre în dezbatere în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Senatorii au stabilit ca legea să se aplice şi împrumuturilor aflate în derulare, însă numai creditelor imobiliare cu o valoare de până în 150.000 de euro, inclusiv celor acordate prin programul „Prima Casă“.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite