Salariul mediu net a stagnat în iulie, la 2.078 de lei lunar. Cum au evoluat câştigurile angajaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În sectorul IT&C se câştigă cel mai mult, salariul mediu net din acest domeniu fiind de 5.487 de lei lunar
În sectorul IT&C se câştigă cel mai mult, salariul mediu net din acest domeniu fiind de 5.487 de lei lunar

În luna iulie 2016, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.875 de lei, cu numai 1 leu mai mare decât în luna iunie 2016. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.078 de lei, înregistrând aceeaşi valoare ca şi în luna precedent, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5.487 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.296 de lei).

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,4%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 113,3%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 158,7%, cu 0,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna iunie 2016.

În luna iulie 2016, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri cât şi scăderi faţă de luna precedentă.

Potrivit INS, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
•    cu 14,0% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, respectiv cu 13,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului;
•    între 4,0% şi 9,0% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), activităţi de servicii anexe extracţiei, industria metalurgică, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
•    cu 10,9% în extracţia minereurilor metalifere;
•    între 7,0% şi 9,5% în fabricarea băuturilor, activităţi de editare, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură);
•    între 3,5% şi 6,5% în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, transporturi pe apă, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, tranzacţii imobiliare, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-3,0%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,3%) şi în administraţia publică (-0,2%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite