Reacţii după stabilirea tarifelor RCA: Sunt mai mici pentru transportatori, mai mari pentru persoanele fizice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a tarifelor maximale pentru poliţele RCA stârneşte noi nemulţumiri, de această dată, în rândul şoferilor persoane fizice, care susţin că vor suporta reducerea de costuri oferită transportatorilor.

După ce i-a mulţumit într-o bună măsură pe transportatori, prin reducerea costurilor pentru poliţele RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a nemulţumit pe şoferii persoane fizice. Aceştia din urmă susţin că vor plăti mai mult pentru o poliţă, după ce ASF a calculat tarifele maximale ce urmează să fie menţinute timp de şase luni.  

Preţurile maxime ale poliţelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) arată un transfer al costurilor dinspre transportatori către persoanele fizice, în condiţiile în care tariful pentru camioanele cu masa mai mare de 16 tone a scăzut cu circa 40% faţă de media pieţei, iar cel pentru autoturisme a crescut cu circa 30% faţă de luna februarie a acestui an, a declarat Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), potrivit News.ro. „Totodată, observ o creştere cu circa 30% a tarifului RCA pentru autoturisme. Potrivit raportului Milliman, în februarie 2016, tariful RCA mediu pentru un autoturism de acest tip, pentru aceeaşi categorie de vârstă, era de 466 de lei pe an, acum este 610 lei“, a spus Muntean, pentru News.ro.

Şi deputatul liberal Andreea Paul acuză ASF că a stabilit tarife semnificativ mai mari pentru peroane fizice şi cere Parlamentului să declanşeze o anchetă şi audierea preşedintelui instituţiei, Mişu Negriţoiu. 

„În cazul acestei categorii (persoane fizice – n.r.), există o expunere anuală, adică un număr de poliţe RCA vândute într-un an de aproximativ 165.590. Numărul de poliţe RCA vândute persoanelor fizice din această categorie este de aproape cinci ori mai mare decât numărul de poliţe RCA în cazul categoriei autovehiculelor de peste 16 tone“, a arătat Andreea Paul.

Pe de altă parte, Florin Golovatic, director al Direcţiei de supraveghere şi control pe sectorul asigurărilor din cadrul ASF, a arătat pentru Economica.net că, în unele cazuri, a fost vorba de un calcul mediu. Mai exact, există posibilitatea ca la unele societăţi de asigurări pentru acelaşi autoturism de 1.400 de cmc condus de un şofer cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, preţul de până acum să fi fost mai mic cu 5%-10% sau chiar 30% decât cel maximal stabilit acum de ASF. Dar, totodată, există şi posibilitatea ca la alte societăţi de asigurări acelaşi tip de RCA să fi costat cu 50%-70% mai mult decât tariful maximal.

Doar opt jucători pe piaţă

ASF a stabilit luni preţurile care vor fi valabile timp de şase luni în România, după decizia Guvernului de îngheţare a preţurilor. Astfel, tariful maxim RCA pentru un camion cu masa peste 16 tone va fi de 7.534 de lei, iar tariful maxim anual al unei poliţe obişnuite, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, deţinut de o persoană cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, va fi de 610 lei. În cazul unui autobuz de peste 40 de locuri, tariful RCA va fi de 6.600 de lei. Tarifele stabilite de ASF au fost transmise către Ministerul Finanţelor şi urmează să fie aprobate prin Hotărâre de Guvern. 

Pe piaţa RCA au rămas acum doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama şi Uniqa.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite