Rand Refinery: Valoarea totală a aurului extras de omenire până acum este de 7 trilioane de dolari. În România se vând anual 750-2.000 kilograme de aur
0În decursul istoriei, omenirea a extras 170.000 de tone de aur, a cărui valoare se ridică în acest moment la 7 trilioane de dolari, potrivit datelor oferite de Rand Refinery.
Spre comparaţie, această valoare este jumătate din Produsul Intern Brut anual al Statelor Unite ale Americii (SUA), în vreme ce valoarea banilor lichizi aflaţi în circulaţie la nivel mondial este de 1,3 trilioane de dolari.
Cât aur cumpără românii
În funcţie de circumstanţe, în România se tranzacţionează anual între 750 şi 2.000 de kilograme de aur, a afirmat, în cadrul conferinţei Alessandro Amato, consultant în cadrul Aurom Metal Investment, partenerul exclusiv al Rand în România. "Uitându-ne la cât estimează băncile, bijuterii, monede şi bare, credem că anual se vând în România între 750 de kilograme şi 2 tone de aur. Dar depinde de situaţii", a afirmat Amato. El a menţionat că tranzacţiile depind foarte mult de preţ.
"Există o mare cerere de aur fizic în Estul Îndepărtat", a mai completat Amato.
Populaţia trebuie să decidă ce se va întâmplă cu Roşia Montană
Întrebat dacă societatea are de gând să extragă aur din România, el a spus că există o mare tradiţie a aurului în România, descoperindu-se tezaure care datează încă de acum 4.000 de ani. "Despre extracţie, există avantaje şi dezavantaje. Populaţia României trebuie să decidă ce va face cu depozitul de la Roşia Montană", a afirmat Amato.
Mai puteţi citi:
Aurul devine noua alternativă investiţională a românilor
Bani la ciorap, depozite bancare, acţiuni sau metale preţioase? O întrebare pe care mulţi dintre cei care reuşesc să pună un ban deoparte şi-o pun în ultima perioadă. Mulţi se întorc înapoi la mijloacele de economisire clasice, la aur. „Aurul nu se devalorizează niciodată, cu el în mână nu mori de foame”, ne spunea un timişorean care şi-a plasat banii în acest metal preţios.
Cum s-a născut legenda tezaurului lui Decebal ascuns sub un râu?
Răspunde Alexandru Vulpe, directorul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“. „Legenda apare la Criton, medicul lui Traian, şi credem că a fost martor ocular. Cifrele sunt însă exagerate. Totuşi, mai e o problemă de „topos“ literar,loc comun.
Patru moldoveni au încercat să introducă în ţară bijuterii, pietre preţioase şi monede antice în două transporturi de pe ruta Turcia - Republica Moldova prin postul vamal de la Cahul.
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) găzduieşte o expoziţie unicat despre „Aurul şi argintul antic al României”. Cu acestă ocazie, revista Historia a organizat la Adevărul Live o dezbatere la care au participat, alături de moderatorul Ion M. Ioniţă, arheologul Mircea Babeş, Rodica Marghitu Oanţă, curatorul expoziţiei, şi Ciprian Plăiaşu, editor Historia.
Banca Naţională a Elveţiei a avertizat astăzi că scăderea imensă a preţului aurului pe bursele mondiale o va forţa să înregistreze o pierdere de 10 miliarde de dolari, scrie Wall Street Journal.