Premierul Tudose cere urgentarea absorbţiei fondurilor europene. Plumb: Trei autorităţi de management au fost acreditate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Mihai Tudose le-a cerut ministrului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, şi ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, să pregătească, până la 20 septembrie 2017, simplificarea tuturor procedurilor necesare pentru absorbţia fondurilor europene.

Oficialul le-a spus miniştrilor că va urmări personal rezultatele. „Voi urmări personal tot acest efort de îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor europene. Avem nevoie de aceşti bani pentru a susţine creşterea economică. Miniştrii au tot sprijinul meu pentru a debloca sau accelera lucrurile, astfel încât să recuperăm întârzierile”, a subliniat prim-ministrul Mihai Tudose, după întâlnirea care a avut loc miercuri la Bruxelles cu mai mulţi oficiali europeni.

Se rezolvă problemele cu acreditarea autorităţilor de management

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a declarat joi, pentru News.ro, că au fost acreditate trei autorităţi de management pentru fonduri europene, astfel că vor fi aduşi în ţară peste 800 de milioane de euro şi va fi „dat drumul” la banii europeni pentru beneficarii din economia românească.

„Prin acreditarea celor trei autorităţi de management – capacitate administrativă, asistenţă tehnică şi iniţiativa pentru întreprinderile mici şi mijlocii – vor fi aduşi bani în ţară conform alocării acestor trei autorităţi de management în sumă de peste 800 de milioane de euro. Practic, noi avem pregătite declaraţii de cheltuieli care vor fi trimise la Comisie imediat de 121 de milioane de euro, practic dăm drumul la banii europeni în economia românească, dăm drumul la banii europeni către beneficiarii acestor programe”, a explicat ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

Rovana Plumb a mai afirmat că, până la finalul lunii iulie, România va definitiva şi acreditările pentru alte patru autorităţi de management.

„Până la sfârşitul lunii vom fi gata cu acreditările şi pentru celelalte patru autorităţi de management, care înseamnă infrastructură mare, adică sectorul de apă, apă uzată şi transporturi, pentru Programul Operaţional Capital Uman, pentru Program Operaţional Regional şi competitivitate”, a completat ea.

Ministrul a ţinut să precizeze că „acreditarea înseamnă că deblocăm sumele care pot fi transmise către Comisia Europeană, către Bruxelles, pentru a fi întorşi în ţară”.

Absorbţie de 73%, în 2020

La 28 iunie, Rovana Plumb declara în cadrul audierii sale din Comisiile reunite pentru afaceri europene din Parlament, că România va avea în 2020 o absorbţie a fondurilor europene de 73%, iar până în 2023 va ajunge la 100%.

„Un obiectiv pentru 2017 este de a deschide toate liniile de apeluri. În momentul de faţă avem în deschidere, în ceea ce priveşte alocarea financiară, un procent 68%. De aceea ne-am propus ca până la sfârşitul anului să avem 100% deschiderea apelurilor. În ceea ce priveşte contractarea, în momentul de faţă suntem la 8,57%. Vom continua pentru că avem un "pipeline" pe contracte care au fost semnate, 2,325 miliarde euro care sunt în implementare. Un alt obiectiv pe care îl avem pe întreg cadrul financiar este simplificarea, acela de a facilita participarea beneficiarilor la fondurile europene printr-o flexibilizare şi simplificare a procedurilor. Am început acest lucru în cadrul Comisiilor tehnice”, a spus Plumb, susţinând că absorbţia fondurilor europene pe cadrul 2007-2013 este de 90,44%, dar mai sunt proiecte care fac obiectul unor procese în instanţă.

„Am demonstrat în perioada anterioară de programare cât am fost la guvernare că am reuşit de la 7% să ajungem la 90,44% (absorbţie n.r.). În luna martie s-a închis perioada de programare anterioară. Mai sunt şi alte proiecte care sunt în curs de finalizare şi fac obiectul unor procese în instanţă şi pentru care aşteptăm deciziile finale”, arăta atunci ministrul propus pentru Fonduri Europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite