Bani pentru românii din Diaspora. În Regiunea de Nord-Est a fost desemnat un singur administrator de granturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Consiliului Judeţean Iaşi au anunţat că un singur proiect, care vizează sprijinirea celor plecaţi peste hotare din Regiunea de Nord-Est, a primit undă verde de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Valoarea proiectului este de două milioane de euro.

Din cele 32 de documentaţii câştigătoare la nivel naţional, doar una este din Regiunea de Nord-Est, potrivit oficialilor CJ Iaşi. „La nivel naţional au fost aprobate 32 de proiecte, cu o valoare totală de 76 milioane euro, cele mai multe pentru Bucureşti – Ilfov, Cluj, Braşov şi Galaţi. Singurul proiect din Regiunea Nord-Est pentru românii din Diaspora care doresc să revină acasă şi să-şi înfiinţeze o afacere va fi derulat de Consiliul Judeţean Iaşi, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST“, au explicat reprezentanţii judeţului.

Proiectul „ReCONNECT DIASPORA – Reconectarea resurselor umane active din diaspora la comunităţile de origine prin susţinerea antreprenoriatului“ va avea un buget de două milioane de euro şi se va derula pe parcursul a 36 de luni în parteneriat public şi privat. Astfel, 150 de persoane vor beneficia de servicii de consiliere, informare şi formare, fiind susţinute inclusiv pentru elaborarea de planuri de afaceri. Alte 30 de persoane vor primi subvenţii de până la 40.000 de euro pentru crearea a 60 de noi locuri de muncă în regiune.

„Cel mai preţios capital al judeţului Iaşi şi al regiunii îl reprezintă oamenii săi. Dispunem de resurse umane înalt calificate în marile centre universitare de aici, a căror pregătire aduce plusvaloare economiilor marilor capitale ale lumii. Este timpul să îi aducem acasă pe cei care au pribegit ani buni în căutarea unor locuri de muncă bine plătite. Calitatea vieţii în judeţul Iaşi şi în regiune a crescut simţitor în ultimii ani, avem educaţie în limbi străine, servicii medicale îmbunătăţite, o viaţă culturală animată şi o infrastructură care se dezvoltă de la un la altul”, a afirmat Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest a fost înfiinţată, în 2008, de către consiliile judeţene din Regiunea Nord-Est. Până în prezent, asociaţia a derulat proiecte de peste 120 de milioane lei. „În perioada 2015-2017, Euronest a contribuit la atragerea, de către firmele de IT din Regiune, a peste 40 de milioane de Euro, prin Clusterul Regional Inovativ Euronest IT&C Hub“, au punctat oficialii CJ Iaşi.

Banii au fost alocaţi prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. „Diaspora Start-up“ face parte din Axa prioritară 3 - Locuri de muncă pentru toţi.

LISTA administratorilor de granturi poate fi consultată AICI

Citeşte şi:

Sfaturi de la economiştii Băncii Mondiale pentru a supravieţui în era digitală: „Accesul la internet nu este de ajuns“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite