Locuinţă cu chirie de la stat pentru cei care nu-şi mai pot plăti rata la casa. Tot ce trebuie să ştiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările la blocul de locuinţe sociale se apropie de final. FOTOAndrei Paul

Românii care nu îşi mai pot plăti rata la casă şi sunt evacuaţi pot beneficia de astăzi, 23 iunie, de case de la stat, urmând să plătească o chirie lunară.

Legea nr. 143/2017, care completează Legea locuinţei nr. 114/1996, a intrat de astăzi în vigoare. Noul act normativ introduce noţiunea de „locuinţă de sprijin”.

Cine poate beneficia

Locuinţa de sprijin este o „locuinţă cu o suprafaţă utilă de cel mult 100 mp, care se atribuie cu chirie unor persoane sau familii care au fost evacuate prin proceduri de executare silită din locuinţele proprietate personală, în urma neachitării obligaţiilor contractuale prevăzute în contracte de credit ipotecar, şi a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei”.

Locuinţele de sprijin se repartizează de către autorităţile administraţiei publice locale, care le-au cumpărat prin licitaţie publică, pe baza criteriilor stabilite anual prin hotărâre a consiliului local, în condiţiile prevederilor prezentului capitol.

De aceste locuinţe pot beneficia persoanele şi familiile care urmează a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silită din locuinţe, în urma neachitării obligaţiilor derivate din contractele de credit ipotecar.

Contractul de închiriere se încheie pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii pe baza declaraţiei de venituri şi a actelor doveditoare necesare conform prevederilor legale.

Cât va fi chiria

Nivelul chiriei nu va depăşi 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, pe familie. Diferenţa până la valoarea nominală a chiriei va fi subvenţionată de la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale unde este situată locuinţa de sprijin.

Cum se poate rezilia

Contractul de închiriere se poate rezilia fie la cererea chiriaşului, cu condiţia notificării prealabile într-un termen de minimum 60 de zile, fie la cererea proprietarului. A doua variantă este posibilă numai în cazul în care chiriaşul nu a respectat clauzele contractului de închiriere, chiriaşul nu a achitat valoarea nominală a chiriei în termen de 90 de zile de la comunicare, chiriaşul nu şi-a achitat obligaţiile ce îi revin din cheltuielile comune pe o perioadă de 90 de zile, dacă au fost stabilite prin contractul de închiriere în sarcina chiriaşului sau chiriaşul are un comportament care face imposibilă convieţuirea sau împiedică folosirea normală a locuinţei.

Cine nu poate beneficia

Nu pot beneficia de locuinţe de sprijin, potrivit prezentei legi, persoanele sau familiile care deţin în proprietate o altă locuinţă sau care deţin, în calitate de chiriaş, o altă locuinţă din fondul locativ de stat.

Beneficiarii locuinţelor de sprijin nu au dreptul să subînchirieze, să transmită dreptul de locuire sau să schimbe destinaţia spaţiului închiriat, sub sancţiunea rezilierii contractului de închiriere şi a suportării eventualelor daune aduse locuinţei şi clădirii, după caz.

Locuinţele de sprijin aparţin domeniului public al unităţilor administrativ-teritoriale şi nu pot fi înstrăinate de către acestea.

În cazul în care numărul cererilor pentru închirierea locuinţelor de sprijin la nivelul unei autorităţi ale administraţiei publice locale este, timp de cel puţin un an, constant mai redus decât numărul locuinţelor de sprijin aflate în proprietatea autorităţii administraţiei publice locale, aceasta poate aproba închirierea locuinţelor de sprijin şi altor categorii de solicitanţi.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite