INFOGRAFIE Avem cele mai scumpe credite pentru firme şi cele mai ieftine pentru consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creditele în moneda locală (lei, în cazul României) sunt percepute ca fiind scumpe, mai ales pentru că oamenii compară dobânzile acestora cu cele practicate la împrumuturile în valută FOTO Adevărul
Creditele în moneda locală (lei, în cazul României) sunt percepute ca fiind scumpe, mai ales pentru că oamenii compară dobânzile acestora cu cele practicate la împrumuturile în valută FOTO Adevărul

Dobânda medie cerută de băncile din România este cea mai mică din regiune pentru împrumuturi în monedă locală destinate populaţiei şi cea mai mare pentru companii.

Creditele în moneda locală (lei, în cazul României) sunt percepute ca fiind scumpe, mai ales pentru că oamenii compară dobânzile acestora cu cele practicate la împrumuturile în valută. Schimbând însă perspectiva şi uitându-ne pe harta dobânzilor cerute în ţările vecine pentru acelaşi tip de credite (monedă locală), opiniile se nuanţează. O astfel de perspectivă ne propun specialiştii Raiffeisen Bank, care au comparat costurile medii la nivel naţional din ţările Estului, unde moneda locală este alta decât euro. 

Principalele concluzii: românii beneficiază de cele mai reduse costuri la împrumuturile de consum, printre cele mai mici la creditele pentru locuinţe, dar au şi cele mai mari costuri la creditele pentru afaceri, iar la depozite au cele mai bune bonificaţii din regiune. Să le luăm pe rând.

NEVOI PERSONALE: DINCOLO NU ERA MAI IEFTIN

Studiul, realizat de economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, pe baza datelor Băncii Centrale Europene şi Eurostat, arată că dobânda anuală efectivă la creditele de consum în lei (în România) se situa în luna iulie, pe medie, la 14,83%. Asta în timp ce la împrumuturile similare în zloţi (Polonia) costul era de 20,41%, la cele în forinţi (Ungaria) de 22,59%, iar în coroane (Cehia) de 15,02%. Mai mult chiar, în Slovacia, ţară care a adoptat euro, dobânzile la creditele de consum se plasează la 16,13%. Singura ţară din regiune care are dobânzi în monede locale, altele decât euro, sub cele practicate de băncile româneşti este Bulgaria, cu 12,32% pe an, dar unde există un regim de curs fix.

INFOGRAFIE costuri la imprumuturile din Romania si alte state din regiune

LOCUINŢĂ: DOAR VECINII PLĂTESC MAI MULT

În ceea ce priveşte creditul imobiliar în lei, dobânzile anuale efective sunt aparent înalte comparativ cu împrumuturile similare în monede locale din regiune. Dar analiza arată că băncile din România practică cea mai scăzută marjă din această zonă, fiind chiar comparabilă cu cele mai scăzute din zona euro. Astfel, în ţara noastră creditele în lei pentru locuinţe au o dobândă anuală efectivă de 7,36%, sub nivelul împrumuturilor similare în monede locale din Bulgaria (7,69%) şi Ungaria (9,5%), dar peste Cehia (3,46%) şi Polonia (5,52%).

FIRME: ŞI SCUMP, ŞI GREU DE ACCESAT

Cel mai rău stăm când vine vorba despre creditele pentru firme. La noi, costul mediu în lei pentru acest tip de credite este de 8,76% şi doar în Ungaria finanţarea costă mai mult de 7%. În rest, bulgarii au un cost de 6,94%, polonezii – 4,94%, iar celelalte ţări analizate afişează dobânzi medii chiar mai mici de 3%. Dacă mai adăugăm şi dificultăţile pe care le întâmpină firmele la accesarea creditelor bancare, avem o posibilă explicaţie suplimentară pentru „timiditatea“ (ca să nu spunem reticenţa) investitorilor faţă de România.

DEPOZITE: SUNTEM CAMPIONII ESTULUI

Studiul citat arată că în România depozitele în lei până la un an sunt remunerate cu dobânzi nominale de 4,78% pe an, cel mai mare nivel din Europa Centrală şi de Est. Bulgaria oferă o dobândă medie de 3,86% pe an, iar pe următoarele poziţii se plasează Ungaria – 3,48%, Polonia – 2,48% şi Cehia –1,39%. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite