Impozitul agricol i-a încurcat pe toţi: nu-i "prea bun", da-i "prea ca la ţară"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Precupeţilor din pieţe li se cere să emită bonuri şi chitanţe şi să ţină contabilitate în partidă simplă pentru a-şi declara veniturile la Fisc. Ei trebuie să completeze Declaraţia 220 privind venitul estimat pe anul 2013.

Data de 25 martie a fost stabilită ca termen pentru plata primei rate pe 2013 la impozitul pe veniturile din activităţi independente, care se achită anticipat. În categoria plătitorilor de impozit anticipat au intrat, începând din acest an, şi agricultorii, pădurarii şi pescarii sau, în termeni oficiali, cei care realizează venituri din activităţi agricole. Cei mai mulţi dintre ei nu au mai fost niciodată înregistraţi la Fisc şi, prin urmare, nu au plătit impozit pe veniturile lor.

Atenţie la Declaraţia 220!

Pentru a face plata impozitului, agricultorii trebuiau să se înregistreze încă din februarie la Fisc şi să estimeze ce venituri vor realiza în 2013 sau, atenţie, să aducă dovezi pentru a-şi declara veniturile realizate anul trecut. Aceste estimări sunt necesare pentru a determina cât vor plăti în 2013 la impozitul agricol, care este de 16% din valoarea impozabilă a deţinerilor (terenuri cultivate şi/sau efectivele de animale) din exploataţiile lor.

Bine, dar dacă până acum, pe vânzările mele, nu am emis chitanţe, nefiind contribuabil la impozitul pe venitul agricol? „Mergeţi liniştit la administraţia fiscală, că n-o să vă dea nimeni amendă. Trebuie să depuneţi Declaraţia 220 şi să aşteptaţi, că o să vă vină apoi înştiinţare, să vă anunţe cât aveţi de plată“, a răspuns consultantul de serviciu de la Call Center-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). „Trebuie să vă înregistraţi că realizaţi venituri în sistem real, nu la normă, şi să aduceţi dovezi cu ce venituri aţi realizat anul trecut. Astăzi sau până astăzi s-au înregistrat contribuabilii – asociaţii familiale şi întreprinzători individuali – care lucrează în sistem normat“, a mai spus consultantul.

„Hai cu chitanţa la Fisc!“

Declaraţia 220 se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează venituri din activităţi agricole impuse în sistem real, „pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă“, arată normativele în vigoare.

Veniturile din activităţi agricole sunt cele care provin din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea, creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală, realizate în mod individual sau într‐o formă de asociere. De asemenea, se iau în calcul veniturile din recoltarea şi valorificarea produselor specifice fondului forestier naţional, respectiv a produselor lemnoase şi nelemnoase, precum şi cele obţinute din exploatarea amenajărilor piscicole.

Veniturile din silvicultură şi piscicultură se determină anual, în sistem real, tot pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.

Altfel spus, precupeţii din pieţe, dar şi culegătorii de fructe de pădure, tăietorii de lemne şi chiar pescarii care vând peşte în oboare trebuie să emită chitanţe, apoi să treacă într-un registru tot ce au încasat şi să realizeze balanţele de venituri şi cheltuieli, adică să ţină o anumită contabilitate. Toate acestea, pentru a se înregistra ca plătitor de impozit, iar plata să o facă anticipat.

„Daa, sigur că o să mă duc drept la Fisc, să le spun cât peşte prind şi vând eu pe zi! N-am ţinut şi n-o să ţin nicio contabilitate, să vedem ce-o să-mi ia, caii de la bicicletă? Cine are chitanţă, hai cu chitanţa la Fisc, eu n-am!“, ne-a spus, cu năduf, Jenel Prisacă, un pescar amator care mai vine din când şi prin Piaţa Colentina, din Bucureşti, să-şi vândă peştele proaspăt prins.
Discuţiei noastre se alătură şi Vasile Şendrea, părăsind pentru o clipă muntele de varză din care, la prima vedere, „realizează venituri agricole“.
„Nu vă uitaţi, varza e de import, eu stau la ţară, dar nu vând ce cultiv. Am auzit că vorbiţi de impozitul agricol, pe mine m-a ferit sfântu’, nu mă încadrez, n-am nicio treabă, dar ştiu de la vecinii mai înstăriţi cum e. Au trebuit să le ia toate la mână, să-şi numere animalele, să declare tot. Acum e bine, că te duci de bună voie, dar când or veni să verifice, mai la toamnă, atunci să vedeţi fonciire! Că aşa e cu impozitele astea, e mai bine să n-ai avere decât să ai“, ne-a spus comerciantul.

Următorul termen: 25 mai

În cazul contribuabililor care desfăşoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit (este cazul contribuabililor care depăşesc plafoanele neimpozabile), „aceştia au obligaţia de a depune anual o declaraţie la organul fiscal competent, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. Pe baza declaraţiei menţionate anterior, organul fiscal competent stabileşte impozitul anual datorat şi emite decizia de impunere. Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, astfel: 50% din impozit până la data de 25 octombrie inclusiv şi 50% din impozit până la data de 15 decembrie inclusiv“, a comunicat ANAF, pentru „Adevărul“.

„Dacă, din diferite motive, contribuabilii nu intră în posesia deciziei de impunere pentru plăţi anticipate cu titlul de impozit, aceştia au obligaţia să efectueze plăţi anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plată al anului precedent“, a mai precizat ANAF.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite