Guvernul lansează programul „Prima chirie“. Cine beneficiază de prime de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şomerii care se angajează într-o altă localitate, situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri faţă de cea în care au domiciliul, vor încasa o primă de relocare de până la 900 de lei pentru acoperirea costurilor de închiriere a unei locuinţe.

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri, prn Ordonanţă de Urgenţă, programul „Prima chirie“, care prevede acordarea de sprijin financiar lunar, pe o perioadă de trei ani, şomerilor dispuşi să se angajeze la peste 50 de kilometri distanţă de casă.

Astfel, se va acorda lunar o primă de relocare, care va acoperi 75% din cheltuielile pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă (chirie şi utilităţi), dar nu va depăşi 900 de lei, şi va fi acordată, pe o perioadă de 36 de luni, persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate ca persoane singure sau împreună cu familia nu depăşesc 5.000 de lei/lună. „Astfel, se acordă o primă de relocare persoanelor înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă ce se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate, situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea de domiciliu sau reşedinţă şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia. Prima de relocare este acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj“, se arată într/un comunicat transmis de Executiv.

Guvernul a modificat şi completat prin OUG Legea nr. 76/ 2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, în scopul încurajării în muncă a şomerilor.

Cine nu încasează primă de relocare

Vor încasa prima persoanele care se angajează pentru o perioadă de cel puţin un an. Angajaţii vor fi însă obligaţi să restituie integral sumele primite dacă raporturile de muncă încetează într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării sau în situaţia în care îşi schimbă domiciliul la vechiul domiciliu, într-o perioadă de 12 luni de la angajare.

Nu vor primi primă de relocare persoanele care au mai beneficiat de această facilitate în ultimele 36 de luni premergătoare solicitării, persoanelor care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii doi ani şi cele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată, iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează. De asemenea, nu vor putea încasa primă de relocare absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină,medicină dentară şi farmacie, care, la data solicitării, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi, şi nici absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia de a-i încadra în muncă.

Alte facilităţi acordate

Prima de relocare se acordă la cerere şi nu se cumulează cu prima de încadrare sau cu prima de instalare, prevăzute în legislaţie, informează Guvernul.

De asemenea, în luna septembrie a anului trecut, Guvernul Cioloş a adoptat mai multe acte normative cu măsuri care să încurajeze şomerii să îşi caute un loc de muncă nu numai în zona în care locuiesc, ci şi în alte localităţi din ţară. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă adoptată în toamnă de Executivul Cioloş, se acordă prime de activare şomerilor care se reîncadrează în muncă. Este vorba despre persoanele care nu primesc indemnizaţie de şomaj şi care vor beneficia de un bonus de 500 de lei la angajare, condiţia fiind să păstreze locul de muncă minimum trei luni.

De asemenea, pachetul de norme adoptate de fostul Guvern prevede că şomerii care îşi schimbă domiciliul pentru un nou loc de muncă beneficiază de o primă de instalare de 12.500 de lei, iar cei care vor fi însoţiţi de familie primesc 15.500 de lei. Pe de altă parte, dacă un cuplu de şomeri, soţ-soţie, îşi stabileşte domiciliul într-o altă localitate, din aceleaşi considerente, unul dintre soţi primeşte 12.500 de lei, iar celălalt 3.500 de lei.

În schimb, dacă angajatorul sau autorităţile publice locale sau centrale asigură locuinţă de serviciu sau suportă cheltuielilor aferente, prima de instalare este mai mică. Concret, un şomer sau un cuplu de şomeri primeşte 3.500 de lei. Şomerii care se mută cu tot cu familia încasează o primă de 6.500 de lei, chair dacă angajatorul suportă cheltuielile de cazare.

Totodată, cei care găsesc de lucru într-o altă localitate, situată la peste 15 kilometri faţă de cea de domiciliu, încasează zilnic o primă de încadrare de 0,5 lei pentru fiecare kilometru parcurs. Suma oferită de stat nu poate depăşi însă 55 de lei/zi. Prima se acordă lunar, timp de 12 luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite