Gazele ieftine primite de Ioan Niculae de la stat se întorc împotriva populaţiei. GdF SUEZ a câştigat un proces de 290 de milioane de lei împotriva ANRE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Niculae a primit gaze ieftine pentru combinatele sale chimice din grupul InterAgro, iar GdF SUEZ şi E.ON au fost nevoite să importe, astfel că, în final, favorurile primite de omul de afaceri sunt plătite de populaţie
Ioan Niculae a primit gaze ieftine pentru combinatele sale chimice din grupul InterAgro, iar GdF SUEZ şi E.ON au fost nevoite să importe, astfel că, în final, favorurile primite de omul de afaceri sunt plătite de populaţie

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pierdut un proces contra GdF SUEZ la Curtea de Apel Bucureşti, instituţia fiind obligată să plătească 291 de milioane de lei companiei de gaze. Decizia nu este definitivă, iar instituţia va face recurs.

UPDATE Sentinţa nu a fost încă redactată, astfel că ANRE spune că nu cunoaşte considerentele pentru care instanţa a decis plata despăgubirilor.

"Prin senţinţa civilă 1173/24.04.2015, pronunţată în dosarul 3874/2/2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus următoarele: Respinge capetele de cerere privind obligarea ANRE la publicarea valorii actualizate a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale şi obligarea ANRE la emiterea unui ordin pentru aprobarea preţurilor finale reglementate aplicabile de către G.S.E.R., pentru furnizarea reglementată de gaz natural, ca fiind rămase fără obiect. Admite în parte acţiunea. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 291.39 mil. lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat acesteia până la data de 31.12.2010", a anunţat ANRE. 

ANRE consideră că, prin Ordinele 31/2012 şi 22/2014 de aprobare a preţurilor reglementate prin care au fost majorate preţurile finale reglementate, GDF Suez şi-a recuperat costurile realizate şi neacoperite prin preţurile practicate şi la care se referă instanţa de judecată.

Problema o constituie nerecunoaşterea în facturi a unor costuri în perioada 2008-2011. Mai exact, în acea perioadă, statul a acordat marilor consumatori de gaze, în principal InterAgro, Azomureş şi Electrocentrale Bucureşti, au primit o serie de discount-uri sau posibilitatea de a achiziţiona numai gaze naturale de producţie internă, mult mai ieftine pe vremea aceea decât cele de import. Preţul producţiei interne era în jur de 160 de dolari pe mia de metri cubi, în vreme ce importurile erau cel puţin duble, iar în anumite perioade au fost şi triple.

Din cauză că gaze de producţie internă nu mai erau disponibile, GdF SUEZ şi E.ON au importat, acestea fiind, însă, mult mai scumpe. Însă mai departe ANRE, subordonată politic în vremea aceea, nu a recunoscut aceste costuri în tarife şi astfel s-a ajuns în instanţă.

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, se aşteaptă, însă ca instituţia pe care o conduce să câştige procesul la recurs, deoarece din 2012 Autoritatea i-ar fi recunoscut în tarife această sumă, situată în jurul a 300 de milioane de lei. Ba chiar de atunci s-a recuperat în mare parte, însă nu de la stat, ci de la consumatori, punctează şeful ANRE, citat de Hotnews.ro.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-a acuzat pe foştii miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu de subminarea economiei naţionale în urma unor decizii de favorizare a grupului InterAgro, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae.

Cel mai bogat român, la închisoare

Niculae a fost condamnat luna trecută într-un alt dosar, „Mită la PSD“, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. Miliardarul a fost trimis în judecată în ianuarie 2012, pentru că ar fi finanţat ilegal campania electorală a lui Mircea Geoană cu un milion de euro. Propunerea de a „contribui“ la campania lui Mircea Geoană i-ar fi fost făcută de un alt condamnat din dosar, fostul şef al Consiliului Judeţean Brăila şi preşedinte al filialei judeţene a PSD, Gheorghe Bunea Stancu. Omul de afaceri a pus, însă, o condiţie: să poată influenţa decizia alegerii miniştrilor economiei şi a şefilor Romgaz şi Transgaz. Ţinta lui Ioan Niculae era, potrivit procurorilor, să obţină gaze ieftine pentru firmele sale.

GdF Suez Energy România, din grupul francez GdF SUEZ, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 4,3 miliarde de lei, în creştere cu 5% faţă de 2013, însă profitul net al companiei a scăzut cu 1%, la 443,1 milioane de lei.

Afacerile companiei au fost susţinute anul trecut de creşterea cu 7% a vânzărilor de gaze naturale, ca urmare a majorării tarifelor de distribuţie, dar au fost trase în jos de scăderea cu 23% a vânzărilor de energie electrică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite