Eurostat: România a înregistrat în martie cea mai scăzută rată a inflaţiei anuale din UE, de -2,4%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a înregistrat în martie cea mai scăzută rată a inflaţiei anuale din Uniunea Europeană, de -2,4%, în timp ce la nivelul Uniunii Europene inflaţia a fost zero, potrivit datelor publicate joi de biroul european de statistică Eurostat.

Comparativ cu luna februarie, preţurile de consum din România au crescut, în martie, cu 0,2%.

În februarie, România consemnase a doua inflaţie anuală negativă din Uniunea Europeană, de -2,1%.

Eurostat calculează inflaţia anuală în funcţie de indicii armonizaţi ai preţurilor de consum.

Inflaţie zero în UE şi zona euro

La nivelul Uniunii Europene, rata anuală a inflaţiei a fost zero în luna martie, după ce în februarie a revenit în teritoriu negativ, la un nivel revizuit la -0,1%, de la -0,2%.

În martie 2015, inflaţia anuală din UE a fost de -0,1%.

Zona euro a înregistrat luna trecută o inflaţie anuală zero, în urcare de la -0,2% în februarie. În martie 2015, inflaţia anuală din zona euro a fost de -0,1%.

Pe ansamblul UE, 15 state au înregistrat inflaţie negativă, la fel ca în luna februarie. Cele mai scăzute rate ale inflaţiei anuale au fost consemnate în Romania (-2,4%), Cipru (-2,2%) şi Bulgaria (-1,9%), iar cele mai ridicate în Belgia (1,6%), Suedia (1,2%) şi Malta (1%).

Comparativ cu luna februarie, preţurile de consum au scăzut în martie în şapte state membre, au rămas stabile în şapte şi au urcat în nouă.

România, la minime istorice

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an pe baza unui coş naţional, a coborât în luna martie la -3%, nou nivel minim istoric, de la -2,7% în februarie, după un uşor avans al preţurilor, cu 0,1%, faţă de a doua lună din 2016.

Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în martie, în medie, cu 0,1% comparativ cu luna februarie.

Pentru finalul anului 2016, Banca Naţională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflaţiei va urca la 1,4%, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 3,4%.

Dacă se exclude efectul reducerii TVA asupra preţurilor, rata anuală a inflaţiei ar fi, la finalul acestui an, de 3%.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite