Vasilescu (BNR): Când leul se depreciază faţă de euro sunt câteva sute de mii de respiraţii care se taie. Sunt cei care au credite în euro şi care sunt plătiţi în lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, susţine că leul a traversat cinci ani de stabilitate în cinci ani de criză economică FOTO Adevărul
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, susţine că leul a traversat cinci ani de stabilitate în cinci ani de criză economică FOTO Adevărul

Piaţa valutară din România a rămas într-un echilibru continuu stabil, iar leul a traversat cinci ani de stabilitate în cinci ani de criză economică, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), la Realitatea TV. El a adăugat că, atunci când leul se depreciază, sunt câteva sute de mii de respiraţii care se taie, ale celor care au credite în euro.

„Când leul se depreciază faţă de euro sunt câteva sute de mii de respiraţii care se taie. Sunt cei care au credite în euro şi care sunt plătiţi în lei“, a spus Adrian Vasilescu.

El a precizat însă că piaţa valutară din România este una cu stabilitate. 

„De când a început practic criza economică, piaţa noastră valutară a rămas într-un continuu echilibru stabil. Dacă piaţa valutară s-ar fi prăbuşit, lucrurile se petreceau altfel şi criza era mai gravă. Stabilitatea leului a fost un factor pentru ceea ce numim noi stabilitate financiară. Practic, noi am străbătut criza însoţiţi de stabilitate financiară şi de instabilitate în câteva domenii macro şi micro economice. Leul, în cinci ani de criză, a traversat cinci ani de stabilitate“, a explicat consilierul guvernatorului BNR

Leul s-a depreciat în raport cu euro în prima şedinţă de tranzacţionare din acest an, iar Banca Naţională a României a publicat vineri un curs de referinţă de 4,4882 lei/euro, în creştere cu 0,35 bani faţă de ultima cotaţie din 2013. Rata de schimb anunţată vineri reprezintă maximul din 21 iunie 2013, când euro a fost cotat la 4,5209 lei.

Moneda naţională a pierdut 2,08 bani în raport cu euro în ultima zi a anului 2013, astfel că banca centrală a stabilit luni un curs de 4,4847 lei/euro, cotaţie cu 1,2% sub cea de la finele anului precedent. 

Leul a înregistrat în 2013 cea mai redusă depreciere în raport cu euro, moneda naţională marcând la sfârşitul lui decembrie o scădere de circa 0,5% comparativ cu valoarea sa de la începutul anului trecut, după ce timp de 11 luni a avut o evoluţie pozitivă faţă de moneda comunitară, scandalul accizei suplimentare afectând cursul în final de an, potrivit unui raport al Noble Securities.


Mai puteţi citi: 

Euro a atins nivelul maxim al ultimelor şase luni şi jumătate în prima zi de tranzacţionare din 2014. BNR a anunţat un curs de schimb de 4,4882 lei/euro. Moneda naţională s-a depreciat în prima zi de tranzacţionare pe piaţa locală din acest an, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,4882 lei/euro, în creştere cu 0,35 bani faţă de ultima cotaţie din 2013. Rata de schimb anunţată vineri reprezintă maximul din 21 iunie 2013, când euro a fost cotat la 4,5209 lei.

Valoarea rezervei de aur a României a scăzut cu peste 30% în 2013, după ce cotaţia metalului preţios a înregistrat cea mai abruptă cădere din ultimii 32 de ani. Valoarea rezervei de aur a României, care se menţine cantitativ la 103,7 tone, s-a redus anul trecut cu peste 30%, la 2,9 miliarde euro, faţă de 4,2 miliarde euro în decembrie 2012, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Evoluţia este explicată de deprecierea abruptă înregistrată în 2013 de metalul preţios pe pieţele internaţionale.

Leul a avut în 2013 cea mai bună evoluţie din UE în raport cu euro: s-a depreciat cu doar 0,5%. Scandalul accizei de 7 eurocenţi a deraiat cursul în decembrie. Leul a înregistrat în 2013 cea mai redusă depreciere în raport cu euro, moneda naţională marcând la sfârşitul lui decembrie o scădere de circa 0,5% comparativ cu valoarea sa de la începutul anului trecut, după ce timp de 11 luni a avut o evoluţie pozitivă faţă de moneda comunitară, scandalul accizei suplimentare afectând cursul în final de an, potrivit unui raport al Noble Securities.

Ion Ţiriac: „Vom avea un an mai bun ca 2013, dar nu am scăpat încă. Nu ştiu de ce este leul atât de tare“. Omul de afaceri Ion Ţiriac crede că anul viitor va fi mai bun decât 2013, dar nu vor fi înregistrate creşteri spectaculoase, în condiţiile în care criza mondială nu s-a încheiat deocamdată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite