Cinci puncte tari şi cinci puncte slabe pentru economia României în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul 2014 ar putea fi unul mai bun decât 2013 în ceea ce priveşte evoluţia economică a României FOTO SHUTTERSTOCK
Anul 2014 ar putea fi unul mai bun decât 2013 în ceea ce priveşte evoluţia economică a României FOTO SHUTTERSTOCK

Anul 2014 are toate şansele să fie mai bun decât 2013 din punct de vedere economic dacă nu vor fi scandaluri majore în politică, dacă evoluţia leului faţă de euro va fi stabilă şi dacă nu se întâmplă nimic rău în zona euro, scrie, într-o opinie, Sorin Pâslaru, redactor-şef al „Ziarului Financiar“.

Jurnalistul arată, într-o opinie publicată pe zf.ro, care sunt punctele tari, dar şi cele slabe ale economiei româneşti în 2014. 

Puncte slabe

1.     Alegerile pentru Parlamentul European (mai 2014) şi pentru preşedinţia României (noiembrie 2014) ar putea provoca tensiuni în coaliţia de la putere care să ducă la o rupere a USL. Aceasta ar avea un efect negativ în economie, provocând instabilitate. 

2.      O eventuală devalorizare a cursului leu-euro de 15-20% va fi o sursă de tensiune în economie având în vedere că încă majoritatea împrumuturilor sunt în euro, dolari sau franci elveţieni. De asemenea, în pofida amânării ţintei aderării României la UE (2018, 2023?) practicarea unor preţuri/ tarife în euro pentru maşini, case, telecom sau transport aerian creează o dependenţă nejustificată faţă de o monedă străină şi deci efectele devalorizării pot fi cu atât mai dăunătoare. 

3.     Creşterea numărului de insolvenţe ale companiilor poate provoca instabilitate în sistemul bancar şi de asemenea, blocaje în economie. Chiar şi companiile care funcţionează în sectoare viabile ale economiei pot fi afectate de lanţul insolvenţelor. 

4.     Stagnarea consumului (0% creştere în 2013) ar putea continua, ceea ce va da bătăi de cap nu numai firmelor, ci şi Guvernului, care îşi bazează încasările bugetareîn principal pe TVA (25% din încasările la bugetul consolidat al statului) şi accize (11% din încasări). Această evoluţie ar putea determina Guvernul să introducă noi taxe în 2014, ceea ce a şi încercat de altfel (acciza specială pe combustibil, amânată pentru 1 aprilie 2014). Noile taxe vor fi un impediment pentru revenirea economiei.

5.     Scăderea investiţiilor şi în 2014. Anul trecut, investiţiile totale în economie au scăzut cu 3,9%, ca urmare a scăderii cheltuielilor de capital de către stat, care a tăiat la acest capitol pentru a se încadra în veniturile mai mici faţă de estimări. Deficitul bugetar a fost astfel ţinut sub control în condiţiile în care, faţă de o prognoză de plus 8% a veniturilor, acestea nu au crescut decât cu 4% conform datelor pe primele zece luni ale 2013.

Puncte tari

1.    Menţinerea ritmului de creştere a exporturilor (plus 10% în 2013) şi a producţiei industriale poate fi “pivotul” care să aducă relansarea economică. The Economist prevede o creştere economică de 3,3% în 2014 pentru România, bazându-se pe creşterea din zona euro (plus 0,9% în 2014, faţă de minus 0,4% în 2013), principalul partener comercial. Mai mult, pentru prima dată în 2013, România a ajuns să aibă excedent comercial în relaţia cu ţările non-UE. Turcia, ţările arabe şi chiar Rusia absorb din ce în ce mai multe mărfuri româneşti.

2.    Scăderea dobânzilor la creditele în lei, determinată de reducerea dobânzii de referinţă de către Banca Centrală, dar şi de afluenţa de lei de pe piaţa monetară. Astfel, Roborul la şase luni este la 2-2,5%, faţă de 5-6% la începutul anului 2013. Companiile şi persoanele fizice împrumutate în lei beneficiază astfel de o micşorare a poverii creditului, ceea ce le permite o realocare a sumelor economisite către consum sau investiţii. Întrebarea este când se vor putea refinanţa pe scară largă creditele în euro, astfel încât creditele în lei să devină majoritare în portofoliul băncilor şi riscul valutar să fie cât mai mult diminuat.

3.    Deşi România a întârziat foarte mulţi ani absorbţia fondurilor europene structurale, fiind astăzi abia la 25% din cele 20 de miliarde de euro alocate, pe ultimul loc în UE, anul 2014 ar putea fi anul recuperării la fondurile UE. Astfel, dacă se păstrează tendinţa din ultimii patru ani de creştere exponenţială (în 2009 - 170 mil. euro bani atraşi de la UE, în 2010 - 295 mil. euro, 2011 - 600 mil. euro, 2012 - 1,1 mld. euro, 2013 - 2,8 mld. euro)  ar urma ca în 2014 să fie absorbite de la UE fonduri în valoare de cel puţin 5 miliarde de euro. Aceasta ar însemna un impuls semnificativ pentru economie, încă insuficient luat în calcul în estimările care se fac pentru anul acesta.

4.    Imaginea externă a României este în continuă îmbunătăţire. Anul 2014 ar putea marca revenirea României la statutul de "investment grade" acordat de către agenţia de rating Standard& Poor’s, ceea ce va îmbunătăţi felul în care este privită economia locală de către investitorii străini şi o micşorare a dobânzilor la care se finanţează statul pentru a acoperi deficitul bugetar. În condiţiile ţinerii sub control a deficitului bugetar (2,2% estimare pentru 2014), a deficitului de cont curent (4% estimare pentru 2014) şi a inflaţiei (3% estimare pentru 2014), singurul lucru care îi lipseşte României pentru a trece de la BB plus (Junk) la BBB minus (primul nivel de investment grade) este creşterea economică. Datoria publică este sub control (52 mld. euro, 37% din PIB), însă cea totală externă este în măsură să creeze o oarecare instabilitate (98 de miliarde de euro, adică 70% din PIB).

Citiţi mai multe pe zf.ro 


Mai puteţi citi: 

Economia a crescut doar din exporturi în primele nouă luni. Industria şi agricultura, motoarele trimestrului III. INS a menţinut estimarea anunţată în noiembrie privind evoluţia PIB, potrivit căreia economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea faţă de precedentele trei luni şi cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul este de 2,7%, susţinut de industrie şi agricultură.

Economia românească dă primele semne clare de revenire: PIB a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea din acest an şi cu 2,7% în primele nouă luni. Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul al treilea, în termeni reali, cu 1,6% comparativ cu trimestrul al doilea al acestui an şi cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor de tip semnal anunţate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

BERD se aşteaptă ca economia românească să crească cu 2,4% în 2014. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României pentru anul următor de la 2,2%, nivel anticipat în luna mai, la 2,4%, dar a avertizat că perspectivele pe termen scurt sunt limitate în continuare de evoluţia slabă a zonei euro.

Comisia Europeană: România va avea o creştere economică de 2,1% în 2014. Economia românească va înregistra o creştere de 2,1% în 2014, estimează experţii Comisiei Europene. Avansul va fi mai puternic în 2015, pe baza revenirii treptate a cererii interne. Totodată, Executivul UE estimează o scădere a ratei inflaţiei la 2,5% şi reducerea deficitului bugetar la 2% din PIB.

Construcţiile vor redeveni motorul economiei, agricultura nu va mai fi ce-a fost. Cum va evolua PIB-ul în fiecare regiune a ţării. Agricultura, industria şi chiar exporturile îşi vor atenua semnificativ avansul, dar sectorul de construcţii şi încasările din taxe vor creşte cel mai mult în următorii trei ani, arată prognozele oficiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite