Cum poate fi fraudată loteria bonurilor fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Loteria bonurilor fiscale, lansată recent de Guvern pentru combaterea evaziunii fiscale, ar putea avea câştigători siguri din rândul comercianţilor, şi nu al consumatorilor. De-abia publicată în Monitorul Oficial, Ordonanţa 10/2015 privind organizarea Loteriei bonurilor fiscale pare să aibă mai multe hibe, care dau posibilitatea fraudării tombolei.

Jurnalistul Moise Guran a explicat la TVR care este schema de fraudare, prin care un comerciant poate fi câştigătorul Loteriei: acesta poate argumenta în faţa Fiscului că are mai multe case pentru a nu sta clienţii la coadă atunci când este aglomeraţie, tot aşa cum marile reţele comerciale au mai multe case. Pe o casă de marcat, comerciantul bate produsele vândute, dar în acelaşi timp el mai vinde şi la negru. 

După ce bonurile norocoase sunt extrase la Loterie, comerciantul poate folosi cea de-a doua casă de marcat pentru a-şi emite retroactiv, pentru sine, un bon fiscal cu elementele câştigătoare – data şi suma. Pentru a nu atrage atenţia Fiscului atunci când bonurile fiscale sunt verificate, comerciantul poate emite şi alte bonuri, la date şi valori diferite, pe baza mărfii comercializate la negru, pe care acum o albeşte, dar în schimbul unui câştig la Loterie.

Pentru că, de regulă, evaziunea în sectorul comerţului cu amănuntul este practicată de micii comercianţi – buticuri, magazine de cartier sau în pieţe – nu întotdeauna bonul fiscal câştigător va putea fi „fabricat“ după schema descrisă mai sus. Dacă numărul extras, ce reprezintă suma de pe bon, ar fi, de exemplu, 877, este greu de crezut că o persoană face cumpărături de la un magazinaş în valoare de 877 de lei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite