Pensii private UE: opţiuni şi avantaje. Bucureştiul se luptă să desfiinţeze Pilonul II, Bruxellesul să-l înfiinţeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Uniunii Europene a avizat marţi începerea negocierilor cu Parlamentul European privind economisirea unor fonduri pentru bătrâneţe, numite „produsul paneuropean de pensii” (PEPP), o nouă clasă de regimuri de pensii personale asemănătoare Pilonulului II.

„La 19 iunie 2018, ambasadorii UE au solicitat preşedinţiei să înceapă negocierile cu Parlamentul European cu privire la "produsul paneuropean de pensii" propus (PEPP), o nouă clasă de regimuri de pensii personale, de îndată ce Parlamentul este pregătit să negocieze”, a informat Consiliul UE.

Proiectul de regulament urmăreşte să ofere mai multe opţiuni persoanelor care doresc să strângă bani pentru pensionare şi, în acelaşi timp, să stimuleze piaţa pensiilor personale. Potrivit Comisiei, numai 27% dintre cetăţenii europeni cu vârsta între 25 şi 59 de ani au subscris la un produs de pensie privată.

În sistemul paneuropean de pensii private, foarte asemănător Pilonului II din România, banii ar urma să fie investiţii pe termen lung pentru susţinerea pieţelor de capital.

"Produsul paneuropean de pensii va susţine pieţele de capital, deoarece va contribui la canalizarea economiilor către investiţii pe termen lung", a declarat Vladislav Goranov, ministrul finanţelor din Bulgaria, care deţine în prezent preşedinţia Consiliului. 

Potrivit propunerii, PEPP ar avea aceleaşi caracteristici standard oriunde ar fi vândute. Acestea ar fi oferite de o gamă largă de furnizori, în principal companii de asigurări, bănci, fonduri de pensii ocupaţionale, societăţi de investiţii şi administratori de active.

În Europa, piaţa de pensii personale este în prezent fragmentată, datorită unui mozaic de reguli care împiedică dezvoltarea unei pieţe la nivelul UE, în unele state membre piaţa fiind practic inexistentă.

Sistemul paneuropean va completa pensiile de stat

În Regulament se arată că sistemul panueuropean de pensii private va completa sistemele de pensii personale bazate pe stat, ocupaţionale şi naţionale, fără a le înlocui sau armoniza.

Printre avantajele pentru cei care vor să economisească folosind „produsul paneuropean de pensii” se numără faptul că aceştia vor putea alege dintr-o gamă largă de furnizori „într-un mediu mai competitiv”, putând opta pentru a li se investi banii în afaceri sigure sau în unele cu profiluri diferite de risc sau randament.

Potrivit regulamentului, contributorii vor fi informaţi asupra caracteristicilor cheie ale PEPP, asigurându-se astfel protecţia consumatorilor, şi vor avea dreptul să schimbe furnizorii de pensii atât pe plan intern, cât şi transfrontalier, după cel puţin 5 ani de la încheierea contractului cu administratorul de pensii private sau de la cel mai recent schimb al acestuia. În cazul schimbării furnizorului de pensii contributorul va plăti o taxă, dar aceasta va fi limitată, arată Consiliul UE.

Persoanele care optează pentru sistemul paneuropean de pensii pot continua să contribuie la PEPP şi în cazul în care se mută în alt stat membru.

În ceea ce priveşte administratorii fondurilor de pensii private, aceştia pot să dezvolte PPEP în diferite state membre şi să colecteze mai eficient activele, inclusiv prin folosirea canalelor de distribuţie electronică, ceea ce le va permite să ajungă la consumatori în întreaga UE.

Furnizorii de pensii private vor folosi un "paşaport" al UE care le va permite să încheie contracte în diferite state membre. În plus, atunci când un produs ajunge la maturitate, furnizorii şi cotizanţii ar avea opţiuni diferite pentru plăţi.

Ce se întâmplă în România

Încă din vara anului trecut, de când s-a vehiculat naţionalizarea fondurilor de pensii private, cotizanţii la Pilonul II trăiesc într-o incertitudine continuă, neştiind dacă vor mai beneficia de fondurile deja cumulate şi sporite de administratori.

În toamna anului recut, autorităţile de la Bucureşti au decis să reducă cotizaţiile de la 5,1%, la 3,75%, pentru a reduce deficitul de la fondurile pensiilor publice.

În urmă cu o lună, un proiect legislativ publicat „din greşeală” pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, prevedea suspendarea plăţii contribuţiilor pentru pensiile administrate privat - Pilonul II - în perioada 1 iulie – 31 decembrie.

Programul legislativ prevedea o încasare integrală la buget pentru contribuţiile CAS şi ”suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07-31.12.2018”.

Totodată, proiectul vizează o contribuţie fixă de 84 lei în primul an, care ar urma să crească anual până la 125 lei in cinci ani. Această contribuţie ar urma să fie dedusă din impozitul pe venit.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, au anunţat că lucrează la o nouă lege a pensiilor, care va fi făcută publică în lunile iunie sau iulie.

În plus, proiectul prevede o contribuţie a angajatorului egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei - 50, 25 sau 10 angajaţi.   

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite