Comisia Europeană dă ultimatum Guvernului în privinţa deficitului bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul bugetar excesiv a atras atenţia Comisiei Europene, care a trimis o scrisoare prin care afirmă că Guvernul are timp până în aprilie să anunţe „credibil” care sunt măsurile pentru readucerea sa în ţintele Pactului de Stabilitate.

Comisia Europeană a dat termen-limită Guvernului până în aprilie pentru a elabora un plan de măsuri care să readucă bugetul în ţinta realistă de deficit, în contextul în care estimările făcute de Executiv sunt extrem de pozitive faţă de cele ale CE.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis şi Comisarul pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, au trimis ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, o scrisoare în care afirmă că, până la momentul lansării Prognozei de Primăvară (aprilie 2017), guvernul ar trebui să anunţe „credibil” care sunt măsurile menite să readucă deficitul bugetar în ţintele Pactului de Stabilitate, potrivit documentului obţinut de Cursdeguvernare.ro.

Moscovici a anunţat anterior, fără a detalia, că a fost trimisă Guvernului o scrisoare, Comisia semnalându-şi îngrijorarea privind depăşirea limitei de 3% în cazul deficitului bugetar al României pentru 2017 şi în perspectiva lui 2018.

Guvernul ar trebui să anunţe „credibil” măsurile           

În scrisoarea transmisă Executivului românesc, Comisia Europeană subliniază că, în Prognoza de Iarnă care conţine şi proiecţiile bugetare ale României, a remarcat creşterea abruptă faţă de anul anterior a deficitului bugetului general consolidat, la 2,8% în 2016. Documentul estimează un deficit de 3,6% din PIB pentru anul 2017 şi unul de 3,9% din PIB pentru anul 2018.

Pe aceste considerente, Comisia transmite că există un risc clar, în baza previziunilor referitoare la anii 2017 şi 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit potrivit Pactului de Stabilitate. Instituţia mai estimează că România a deviat semificativ faţă de obiectivele bugetare pe termen mediu (MTO) din 2016 şi consideră  că balanţa structurală va suferi noi deteriorări în 2017 şi 2018.

Modificările fiscale adverse sunt generate, în principal, de relaxarea indusă de reducerea unor taxe, combinat cu creşteri de pensii şi salarii, explică instituţia.

Potrivit scrisorii, Comisia va reexamina modul în care România îşi respectă obligaţiile prevăzute de Pactul de Stabilitate şi de Creştere pe baza Previziunilor de Primăvară, care vor conţine datele bugetare pentru anul 2016, validate în aprilie de Eurostat şi de următorul Program de convergenţă al României, care este aşteptat înainte de jumătatea lunii aprilie.

„Este important ca măsurile necesare respectării obligaţiilor privind criteriile de deficit şi căii de ajustare în vederea atingerii MTO să fie credibil anunţate înainte de acest moment”, se arată în document.

Estimări diferite

Comisia Europeană estima, în raportul de ţară publicat săptămâna trecută, că România va înregistra în 2017 un deficit bugetar de 3,6% din PIB, peste limita de 3% admisă de Uniunea Europeană, iar în 2018 va atinge 3,9% din PIB, ca urmare a reducerilor semnificative de taxe şi a majorării cheltuielilor publice. De asemenea, deficitul structural este proiectat să se lărgească de la sub 1% în 2015, la circa 4% în 2016, peste obiectivul său pe termen mediu, potrivit raportului Comisiei.

Cu toate acestea, proiectul de buget pe anul 2017 elaborat de Guvern este configurat pe o creştere economică de 5,2%, în timp ce deficitul este de numai 2,99% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB. În 2016, România a înregistrat un deficit bugetar de 2,8% din PIB.

De precizat, potrivit cursdeguvernare.ro, că estimările conţinute de Prognoza de Iarnă 2017 sunt făcute în baza cifrelor anului 2016 şi aplicând principiul „no policy changing”, adică nimic nu se schimbă. Actualele formaţiuni de guvernământ au modificat deja cadrul fiscal, anumite măsuri fiind luate în considerare de Comisie, şi au în programul de guvernare măsuri care vor modifica acest cadru în continuare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite