Circ penibil pe seama impozitării cu 85% a salariilor. Concluzia lui Ponta după două zile de haos: Dăm afară funcţionarii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impozit de 85% pe orice salarii compensatorii sau bonusuri la incetarea contractului de munca - aceasta a fost ideea de la care Guvernul a plecat saptamana trecuta, incercand sa calmeze opinia publica inflamata la auzul informatiei potrivit careia fostii sefi ai unor comisii precum CNVM sau CSA ajunsesera sa incaseze si 230.000 euro net, la incetarea mandatelor.

Ce a urmat a fost o intreaga serie de balbaieli, din cauza carora nimeni nu a stiut cu exactitate daca impozitul se aplica doar la institutiile publice, la companiile private sau la companiile de stat. 

Introducere: Soc in domeniul privat - toate compensatoriile vor fi taxate

La mijlocul acestei saptamani o ordonanta aprobata de Executiv mentiona ca impozitul de 85% nu va fi aplicat doar pentru fostii membri ai comisiilor din comasarea carora a fost infiintata Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), ci inclusiv in mediul privat, pentru membrii consiliilor de administratie si de conducere, la incetarea contractului de munca inainte de termen.

Premierul Victor Ponta s-a grabit sa infirme faptul ca ordonanta va avea efecte si asupra mediului privat sau asupra companiilor din portofoliul statului, tinand sa mentioneze ca legea se va aplica doar pentru platile compensatorii la care au dreptul fostii membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Vorbim de cele trei comisii care au existat pana la momentul la care s-au unit in ASF, si anume CSA, CNVM si Pensii Private. Acel impozit de 85% se aplica la cei care au facut parte din aceste trei comisii si care si-au votat singuri 20 sau nu stiu cate zeci de salarii compensatorii. Asta am discutat in sedinta de Guvern, asta am aprobat", a declarat Ponta, citat de Mediafax.

Totusi, forma ordonantei publicate in Monitorul Oficial dupa decizia Guvernului nu se refera la acesti fosti membri, ci la toti angajatii cu functii de conducere si persoanele care sunt numite in calitate de membru in consilii de administratie si consilii de conducere, de aici rezultand ca se aplica atat la nivelul intregului sector de stat cat si pentru mediul privat.

Citiţi continuarea materialului pe wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite