Cele mai scumpe monede româneşti. De la kosonii daci la polul lui Carol I. Cum ajunge o monedă la valori de sute de mii sau chiar milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deprecierea leului din ultima perioadă în faţa francului elveţian sau a dolarului american face ca oamenii să caute surse alternative de investiţii pentru a face faţă devalorizării. Unii investesc în artă, dar alţii caută monede de colecţie. „Adevărul“ vă prezintă cele mai scumpe monede româneşti şi cum vă pot proteja acestea economiile.

În primul rând, trebuie spus că există mari diferenţe între valorile înscrise pe monedele de colecţie şi cele reale ale acestora. De regulă, cu cât o monedă este mai rară sau are o poveste mai interesantă, cu atât valoarea sa este mai mare. 

De asemenea, există diferenţe şi între preţurile la care emit instituţiile monetare monede aflate în colecţii şi valorile lor ulterioare din tranzacţiile private. 

Spre exemplu, Banca Naţională a României (BNR) a emis în data de 23 martie a acestui an, o monedă din argint sedicată aniversării a 25 de ani de la înfiinţarea Serviciului Român de Informaţii (SRI), tirajul emisiunii numismatice fiind de 250 de monede. Aceasta are 31,103 grame şi o valoare nominală de 10 lei, dar BNR vinde moneda respectivă la 320 de lei bucata, fără TVA. În timp, însă, valoarea acesteia poate creşte sau scădea în tranzacţiile dintre colecţionari.

Cele mai scumpe monede româneşti emise de către BNR

Numismatica este o ramură a istoriei care se ocupă de cercetarea monedelor, descrierea şi descifrarea lor, cercetarea materialelor din care acestea sunt realizate, raporturile dintre diferitele tipuri de monedă sau circulaţia monetară.

Pot ajunge monede de colecţie şi altele care nu sunt emise de către BNR, cum sunt kosonii din aur ai dacilor, care se vând cu 2.000 de dolari pe eBay, sau monedele emise de către domnitorii principatelor româneşti din epoca medievală.

Monedele numismatice emise de către BNR au, de regulă, o valoare în jurul a 320-400 de lei, dar aceasta poate varia. În acest an, BNR a lansat doar trei astfel de colecţii numismatice. Prima, în data de 16 februarie, reprezenta un set de trei monede, de aur, argint şi tombac-cuprat şi comemora 175 de ani de la naşterea lui Titu Maiorescu. Întreg setul are un preţ de vânzare pe site-ul BNR de 2.050 de lei, fără TVA. La fel, emisiunea numismatică care aniversa 150 de ani de la înfiinţarea CEC Bank, compusă tot din trei monede, costa 1.915 lei fără TVA.

O monedă de aur de 100 de lei, emisă în 2011 şi care aniversa 190 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu, valora, la rândul ei 1.770 de lei, fără TVA.

În fine, o monedă de aur emisă în 2008, dedicată aniversării a 350 de ani de la ctitorirea Catedralei Patriarhale, emisă în doar 250 de exemplare, costa 2.530 lei.

Cele mai scumpe monede româneşti. Polul lui Carol I

Pe de altă parte, cea mai scumpă monedă românească este considerată a fi „polul lui Carol I“, cu o valoare nominală de 20 de lei. Acesta a fost emis în 1868, purta efigia domnitorului român, avea 6,45 de grame -  din care 90% aur şi 10% cupru - şi a fost emis în maxim 200 de exemplare. Acesta făcea parte din planul domnitorului de sfidare a Imperiului Otoman şi de acţiune independentă. Nu a fost pus niciodată în circulaţie, ci trimis spre topitoriile turceşti. Foarte puţine exemplare au supravieţuit.

Moneda are valoare istorică deoarece prefigura independenţa României, câştigată formal în 1877. Presa a scris că în catalogul de monedă românească, semnat de Erwin Schaeffer şi Bogdan Stambuliu, piesa de 20 de lei din 1868 are o cotă de 250.000 de euro. Experţii BNR dispută această valoare şi dau o altă cifră: 100.000 de euro. Nici măcar aceasta nu a fost atinsă vreodată, maximul fiind de 32.500 de dolari în 2010.

Double Eagle, cea mai „piperată“ monedă din lume

Cea mai scumpă monedă din lume este Double Eagle 1933. Un colecţionar a plăti pe una dintre acestea 7,6 milioane de dolari în 2002. Deşi aproape o jumătate de milion de monede Double Eagle au fost emise în 1933, în perioada crizei economice din acele vremuri, cele mai multe dintre ele au fost topite înainte de a părăsi Imprimeria americană, în urma unei strategii de stabilizare a economiei. 

Doar 13 astfel de monede mai există în lume. În limbajul numismaţilor americani, un „eagle“ (vultur) reprezintă un termen argotic ce desemnează o monedă din aur de 10 dolari. Astfel, expresia „double eagle“ (vultur dublu) se referă la monedele din aur în valoare de 20 de dolari, emise în 1933.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite