Ce le aduce şoferilor noua normă CSA privind tarifele la RCA: poliţe mai scumpe cu 40%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi achita prima de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) FOTO Adevărul
Şoferii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi achita prima de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) FOTO Adevărul

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a aprobat o normă prin care stabileşte că societăţile de asigurare vor stabili tarifele de primă la poliţele RCA astfel încât subscrierile estimate pentru următoarele 12 luni să acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului. Ce înseamnă acest lucru pentru şoferi? Poliţe mai scumpe chiar şi cu 40% faţă de tarifele din prezent.

"Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asigurătorii au obligaţia de a stabili tarifele de prime astfel încât, cu o probabilitate de cel puţin 99,5%, primele estimate pe următoarele 12 luni să acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului, cu respectarea legislaţiei şi a principiilor actuariale general acceptate", se arată în Ordinul CSA 3/2013 de aprobare a normei respective.

Anterior, conform unui ordin CSA din 2011, asigurătorii RCA erau obligaţi să stabilească tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, astfel încât să garanteze îndeplinirea obligaţiilor, constituirea rezervelor tehnice şi plata contribuţiilor către anumite fonduri, precum şi acoperirea cheltuielilor de achiziţie şi de administrare.

În condiţiile în care, la jumătatea anului trecut, rata combinată – ponderea cheltuielilor cu daunele plus cele operaţionale în totalul primelor subscrise – era de 142%, tarifele la poliţele RCA ar putea creşte cu peste 40% odată cu intrarea în vigoare a noilor norme.

Şoferii: creşterea tarifelor nu se justifică 

Măsura CSA vine pe fondul nenumăratelor probleme de pe piaţa poliţelor RCA, reflectate de numărul tot mai mare de clienţi nemulţumiţi de serviciile oferite de asigurători. Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR) şi-au arătat nemulţumirea faţă de această modificare încă din luna noiambrie, când a fost publicat spre consultare publică proiectul de modificare a acestei norme. Reprezentanţii CNR sunt indignaţi de forma noii norme, prin care se vizează „dublarea tarifelor pentru RCA“, şi au cerut încă din noiambrie Consiliului Concurenţei să verifice modul în care CSA îşi exercită prerogativele în domeniul asigurărilor. 

„Creşterea tarifelor RCA nu poate corecta modul în care asigurătorii îşi tratează clienţii justificând doar proiectul prin care asigurările CASCO vor fi incluse în RCA. Este foarte suspect modul în care se aplică sistemul bonus-malus de către toate societăţile de asigurări“, se arata într-un comunicat al Confederaţiei. 

În prezent, tarifele la poliţele RCA diferă foarte mult de la o companie la alta, dar şi de la un client la altul. De exemplu, un şofer din Bucureşti, cu vârsta de 30 de ani, care nu a avut niciun accident, trebuie să achite pentru un autoturism Dacia, cu o capacitate cilindrică de 1.600 de centimetri cubi, între 450 şi 860 de lei pentru poliţa RCA. În contextul noilor norme, tariful pe care ar putea să-l plătească acest şofer ar putea ajunge şi la 1.200 de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite