Brexit. Leul se prăbuşeşte în raport cu euro şi dolarul în urma rezultatului referendumului din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leul se depreciază semnificativ în raport cu euro şi cu dolarul american, pe piaţa interbancară, în urma informaţiilor că rezultatul referendumului de joi din Marea Britanie sunt favorabile ieşirii din Uniunea Europeană.

UPDATE Cursul oficial al BNR, după votul pro-Brexit: Euro urcă la 4,5366 lei, dolarul – 4,0766 lei. Lira sterlină coboară la 5,6686 lei

Moneda naţioanală s-a depreciat vineri în raport cu euro şi cu dolarul, în urma votului pro-Brexit de vineri, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a cotat moneda europeană la 4,5366 lei, în creştere cu 1,87 bani faţă de cotaţia de joi, iar dolarul american la 4,0766 lei, mai mare cu 10,67 bani. Lira sterlină a scăzut însă cu 21,98 bani, la 5,6686 lei. 

UPDATE Scăderea leului se temperează

La ora 12.30, euro se tranzacţiona pe piaţa interbancară la 4,535-4,54 lei, în timp ce dolarul american era cotat la 4,074-4,08 lei. 

Lira sterlină, cotată indirect pe piaţa românească prin raportare la paritatea euro/liră, s-a depreciat până la 5,65 lei, de la cotaţia oficială a BNR de joi, de 5,8884 lei.

UPDATE Bursa de la Bucureşti cade cu peste 4% după votul pro-Brexit

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB), piaţa de capital a României, au înregistrat corecţii de peste 4% după primele tranzacţii de vineri, cele mai mari scăderi fiind înregistrate de titlurile bancare. Indicele BET, al principalelor 10 acţiuni de la cota bursei bucureştene, pierdea 4,47%, la 6.204,93 puncte, în jurul orei 10.30. Indicele mai extins BET-XT era în scădere cu 4,38%, la 560.30 puncte. Cele mai mari scăderi erau înregistrate de acţiunile băncilor cotate la bursă. Titlurile BRD-Groupe Societe Generale pierdeau 6,6%, la 9,05 lei, iar acţiunile Băncii Transilvania sufereau o corecţie de 5,88%, la 2,08 lei.

CITEŞTE ŞI: Iohannis, după votul pro-Brexit: Nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească şi pentru finanţele româneşti


Vineri dimineaţă, la ora 9.30, pe piaţa interbancară, euro se tranzacţiona în jurul valorii de 4,54-4,543 lei, cu peste doi bani faţă de cotaţia oficială anunţată joi de Banca Naţională a României (BNR), în timp ce dolarul american se tranzacţiona la 4,1-4,13 lei, cu 16 bani peste cotaţia oficială de joi. La închiderea sesiunii interbancare de joi, euro se tranzacţiona la 4,52 lei. 

Lira sterlină, cotată indirect pe piaţa românească prin raportare la paritatea euro/liră, s-a depreciat puternic, cu peste 20 de bani în raport cu euro, până la 5,64 lei, de la cotaţia oficială a BNR de joi, de 5,8884 lei. 

CITEŞTE ŞI: Cum va fi lovită economia României după ce britanicii au ales să iasă din Uniunea Europeană

Moneda românească a suferit însă o corecţie mult mai mică decât alte monede din regiune, care au căzut puternic în primele tranzacţii.

În regiune,  zlotul polonez a pierdut aproape 3% din valoare în primele tranzacţii de vineri, fiind cotat la un nivel de aproape 4,49 unităţi/euro, în timp ce forintul s-a depreciat cu peste 1%, până peste pragul de 317 unităţi/euro.

„Credem că zlotul este cea mai vulnerabilă monedă din estul şi centrul Europei, în timp ce coroana cehă va fi cea mai rezistentă“,  afirmă analiştii ING, într-un raport publicat vineri. 

Pe marile pieţe valutare, euro s-a depreciat cu peste 3% faţă de dolarul american, până la 1,1040 dolari/euro şi cu peste 1% în faţa francului elveţian. Francul elveţian, considerat plasament sigur, a urcat vineri faţă de euro la cel mai ridicat nivel de după august 2015. Francul a urcat la circa 1,0650 unităţi pentru un euro, în tranzacţiile europene.

CITEŞTE ŞI: Reacţia BNR, după votul pro-Brexit: Monitorizăm atent volatilitatea leului şi are toate instrumentele necesare să atenueze eventuale şocuri

Lira sterlină, la minimul ultimilor 30 de ani în raport cu dolarul

Lira sterlină este în scădere cu 8,5% faţă de dolar, la cel mai redus nivel din ultimii peste 30 de ani, în primele ore ale dimineţii de vineri, în urma votului de la referendumul din Marea Britanie, care arată că britanicii au optat pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Preţul aurului este în urcare cu 7,2%, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, din cauza votului de la referendumul britanic care arată ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Cotaţia aurului cu livrare imediată a avansat cu 7,2%, la 1.347,58 dolari pe uncia, cel mai ridicat nivel atins din martie 2014, fiind tranzacţionat la Singapore la 1.347,48 dolari pe uncia.

„Aurul va fi activul sigur preferent, în urma unui rezultat pentru ieşire“, a declarat Barnabas Gan, analist la compania Oversea-Chinese Banking din Singapore, care estimează că preţul ar putea urca la 1.400 dolari uncia.

Cotaţiile aurului vor fi volatile până rezultatul final al referendumului, consideră Gan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite