BNR estimează o inflaţie de 1,7% în 2017, la o creştere economică de 4-5%. Isărescu, mai puţin optimist decât Guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata anuală a inflaţiei va fi de 1,7% în anul 2017, a anunţat joi guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu. El a explicat că BNR a calculat această prognoză pe baza unor date confidenţiale privind creşterea economică, dar avansul este situat între 4 şi 5%, estimarea sa fiind mai puţin optimistă decât a Guvernului.

Guvernul PSD-ALDE a inclus în programul de buget pe 2017 o estimare a creşterii economice de 5,2% în acest an, pe care analiştii economici şi instituţiile financiare internaţionale o consideră nerealistă, existând suspiciunea că cifrele au fost umflate pentru ca bugetul din 2017 să fie adoptat.

„Prognoza de creştere economică din modelul nostru este confidenţială”, dar ea se situează undeva între 4 şi 5%, a răspuns Mugur Isărescu, fiind întrebat pe ce estimare de avans economic construieşte prognoza de inflaţie.

Într-o altă conferinţă de presă, el a transmis că bugetul Guvernului pentru 2017 este ambiţios în special la capitolul venituri şi este optimist în ceea ce priveşte cheltuielile, mai ales având în vedere modul în care au fost cheltuiţi banii în anii precedenţi.

Cu toate acestea, el a precizat că este o prognoză legată de modelul macroeconomic al BNR şi chiar şi Banca Naţională a greşit, în ultima perioadă, când a estimat creşteri de preţuri deşi ele au scăzut în realitate.

Creşterea, la valori inferioare celei de anul trecut

BNR suţine, în raportul privind inflaţia, că ulterior accelerării creşterii economice din cursul anului 2016, pentru anul 2017 aceasta este prevăzută a se menţine peste dinamica PIB potenţial, dar la valori inferioare celei de anul trecut.

BNR precizează că stimulii fiscali şi salariali recent anunţaţi configurează un impuls fiscal pozitiv, însă de magnitudine inferioară celui evaluat pentru anul 2016.

„Pe de altă parte, consolidarea activităţii economice a partenerilor externi ai României este de aşteptat a fi una relativ lentă”, se arată în raportul instituţiei.

Consumul, principalul determinant al creşterii

Potrivit BNR, principalii determinanţi ai creşterii economice vor rămâne consumul şi, într-o măsură mai redusă, investiţiile. „Dinamica prognozată a consumului individual efectiv al gospodăriilor populaţiei va reflecta impactul asupra venitului disponibil real provenit din partea măsurilor de relaxare fiscală şi a celor care vizează politica veniturilor în sectorul public, concomitent cu majorările salariale aşteptate a se produce în sectorul privat”, se arată în raport.

Banca Naţională mai previzionează că absorbţia de fonduri europene va continua, însă cu o uşoară încetinire în 2017.

De asemenea, ritmul de creştere al importurilor îl va depăşi pe cel al exporturilor, contribuind la adâncirea deficitului de cont curent în jurul nivelului de 3 la sută.

Proiectul de buget pentru anul 2017 al PSD-ALDE este încadrat în limita de deficit de 3% din PIB.

BNR atenţionează că redeschiderea deficitului de cont curent pe seama accelerării consumului şi a majorării deficitului bugetar reprezintă un factor de risc la adresa echilibrului macroeconomic, cu impact direct asupra fluxurilor de capital adresate economiei româneşti.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite