BNR a împrumutat masiv băncile şi statul, mai afectate de lipsa de cash decât în 2009
0Banca Naţională a României a împrumutat masiv băncile, dar şi statul, de la care a cumpărat titluri şi obligaţiuni, valoarea totală injectată de banca centrală fiind de peste 16 miliarde de lei, scrie profit.ro.
Sistemul bancar a trecut de pe excedent la un deficit net de lichiditate de 14,6 miliarde de lei în aprilie, cel mai ridicat nivel de după 2008-2009. Banca centrală a oferit băncilor bani prin operaţiuni repo şi facilitatea de creditare şi a cumpărat şi titluri de stat de aproape 1,9 miliarde de lei din piaţa secundară, relevă date analizate de Profit.ro.
Băncile au avut nevoie de injecţii de bani de la Banca Naţională a României la un nivel nemaivăzut din 2009, pe fondul turbulenţelor produse de pandemia COVID-19 în pieţele financiare şi în economie.
Conform statisticilor publicate de BNR volumul achiziţiilor de instrumente de datorie publică pe piaţa secundară s-a situat la 1.88 miliarde lei, în aprilie.
Potrivit unei analize realizate de Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania, curba randamentelor s-a deplasat în jos pe scadenţele medii-lungi: la 10 ani cu două puncte bază la 4.565% (cel mai redus nivel din 27 martie).
"Piaţa titlurilor de stat din România a reacţionat la climatul macro-financiar extern şi la factorii interni, evidenţiindu-se scăderea generalizată a ratelor de dobândă, pe fondul ameliorării percepţiei de risc investiţional pe pieţele internaţionale de capital, în contextul semnalelor de depăşire a punctului critic al crizei sanitare", scrie Andrei Rădulescu, citat de economica.net.
Ameliorarea percepţiei de risc investiţional pe pieţele financiare internaţionale a influenţat piaţa financiară internă, iar ratele de dobândă la nivelul pieţei monetare ratele de dobândă au scăzut generalizat, indicii Robor ajungând în prezent la cele mai reduse niveluri din aprilie 2018, 2,46% la trei luni şi 2,60 la 12 luni.
Curba randamentelor s-a deplasat în jos pe scadenţele medii-lungi: la 10 ani cu două puncte bază la 4.565% (cel mai redus nivel din 27 martie). La licitaţia suplimentară statul a atras 60 milioane RON prin titluri scadente în octombrie 2023, la un cost mediu anual de 3.78%. „Consideram ca piaţa titlurilor de stat va fi influenţată pe termen scurt de evoluţiile macro-financiare internaţionale şi de ştirile interne.", conform analizei Băncii Transilvania.