Alba-neagra cu contribuţiile sociale. Ministerul Finanţelor îl contrazice pe Tudose şi spune că angajaţii le plătesc, din ianuarie 2018. Impozit de 10%

Alba-neagra cu
contribuţiile sociale. Ministerul Finanţelor îl contrazice pe Tudose şi spune că angajaţii
le plătesc, din ianuarie 2018. Impozit de 10%

FOTO gov.ro

După ce premierul Mihai Tudose a negat marţi că vor fi mutate contribuţiile CAS şi CASS la angajat, acum Ministerul Finanţelor Publice anunţă exact opusul: contribuţiile sociale vor fi datorate de către angajat de la 1 ianuarie, le reţine şi le plăteşte angajatorul, iar cota lor scade la 35%. În acelaşi timp, Ministerul anunţă că va scădea impozitul pe venit la 10%.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Contribuţiile sociale obligatorii vor fi datorate de către angajat începând din 1 ianuarie 2018, dar obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului, a anunţat joi Ministerul Finanţelor, printr-un comunicat.

 „Până una-altă, eu sunt prim-ministru şi eu dispun, da? Cât sunt eu prim-ministru, rămâne cum am stabilit ieri”, a răspuns Tudose miercuri la întrebările ziariştilor. Asta după ce marţi răspundea nervos, tot la insistenţele jurnaliştilor, că aceste contribuţii rămân la angajat: „Eu nu ştiu de unde tot scoateţi lucrul acesta. Spuneţi-mi şi mie cine v-a spus dumneavoastră?....Nu, ele vor rămâne pe modelul actual, toate taxele de genul acesta - CAS, CASS - vor fi plătite de angajator”.
 
Acum, Ministerul Finanţelor îl contrazice pe premier, publicând un comunicat în care anunţă schimbarea modelului de plată al contribuţiilor, dar şi reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, ceea ce ar confirma planurile Guvernului de aplicare a impozitului pe venitul global (IVG), care urma să se aplice cu această cotă.

Ce spun Finanţele: „Astfel, nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeaşi dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului. În acest sens, sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creşterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei şi implicit o pensie mai mare. Măsurile nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”.

„Adevărul” a avertizat că o cumulare a acestor contribuţii la angajat va însemna o creştere din pix a salariului minim brut pe economie şi o majorare a impozitării angajatului, urmând ca acesta să rămână cu mai puţini bani în mână.


citeste totul despre: