Şeful BRD: Legea dării în plată înseamnă moartea programului „Prima Casă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aplicarea legii dării în plată înseamnă moartea programului „Prima Casă”, întrucât acesta nu mai poate funcţiona, fiind un produs garantat în proportie de 50% de către stat, a declarat Philippe Lhotte, CEO al BRD.

„Programul Prima Casă nu poate exista cu această lege. Sunt două lucruri incompatibile. Este vorba despre un produs garantat de stat. Cum să poţi restitui băncii un imobil cumpărat cu un credit care este garantat şi de stat. Darea în plată este moartea programului Prima Casă”, a declarat Lhotte, într-o conferinţă de presă.

El susţine că legea dării în plată nu poate intra în vigoare în forma actuală, nu se poate aplica pentru creditele aflate deja în derulare, prevederile acesteia fiind „între suprarealism şi absurd”.

„Legea dării în plată. Eu ezit între termeni. Situaţia ne face să ne gândim la ceva între suprarealism şi absurd. Nimeni din afara României nu poate înţelege această lege. Nicio altă ţară nu are o astfel de lege, în forma actuală. Înţelegem o astfel de lege pentru cazurile sociale, dar în forma actuală ajungi să te întrebi dacă nu cumva va afecta economia României”, a mai spus seful BRD.

Lhotte susţine că legea îi va avantaja pe speculatori, şi nu pe consumatorii de rând, aşa cum grupuri de lobby au arătat în repetate rânduri.

„Programul Prima Casă va fi suprimat. Persoanele fizice nu vor mai avea acest avantaj. Cine are de câştigat? Eu nu ştiu. Sau am o vagă idee: va avantaja speculatorii. Sunt diferite grupuri de lobby care susţin această lege. Grupuri foarte bine organizate, cu o comunicare mai bună decât noi, bancherii. Aceste grupuri au făcut lumea să creadă că nu speculatorii vor avea de câştigat, ci cetăţenii, ceea ce este fals”, a mai spus Lhotte.

Directorul general al BRD a mai spus că speră ca opiniile partidelor politice vizavi de această lege vor evolua, arătând că social-democraţii au arătat în cadrul Consiliului de la Sinaia că legea dării în plată ar trebui să se aplice celor care au o singură locuinţă, cea în care stau, în timp ce PNL nu şi-a exprimat o opinie clară.

„Într-un stat de drept, legea nu poate fi retroactivă. În orice stat membru UE, o lege se aplică pentru viitor. Trebuie să fie la alegerea clientului. Vom pune la dispoziţia clienţilor produse speciale, păstrând şi actualele produse”, a mai spus Lhotte.

El a adăugat că, într-un final, dacă se aplică legea dării în plată în forma actuală, economia României va avea de suferit, întrucât cererea pe piaţa imobiliară va scădea, sectorul construcţiilor va înregistra un regres, se va reduce numărul de locuri de muncă şi Produsul Intern Brut se va diminua.

De asemenea, spune Lhotte, românii oneşti vor pierde: cei cu imobile vor constata o reducere a valorii locuinţelor lor, iar cei care vor dori să contracteze un credit imobiliar vor avea condiţii mai restrictive – dobânzi mai mari, avans mai mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite