Unde s-a greşit în cazul reintrării Hidroelectrica în insolvenţă
0Sindicaliştii Hidroelectrica îl acuză pe administratorul judiciar Remus Borza de întoarcerea companiei de stat în insolvenţă şi îi cer returnarea comisionului de 2,2 milioane de euro pe care l-a încasat pentru că a scos producătorul de energie din reorganizare judiciară în numai un an, deşi nu s-au întrunit condiţiile necesare.
Situaţia Hidroelectrica este mai gravă decât pare, după ce Curtea de Apel a admis un număr de nouă recursuri, iar compania a reintrat automat în insolvenţă din cauză că în momentul ieşirii din procedura de reorganizare judiciară, în iunie 2013, mai existau procese pe rol. Toate aceste dosare au fost reîntoarse acum spre judecare.
„Practic, tot ce se câştigase s-a făcut praf, inclusiv procesele cu «băieţii deştepţi» pentru despăgubirile cerute de aceştia şi care fuseseră câştigate. Acum totul s-a restartat. Se va rejudeca inclusiv opoziţia la deschiderea procedurii de insolvenţă şi, dacă se va pierde în instanţă, insolvenţa nu a avut niciodată loc, iar contractele bilaterale ar putea fi reinstaurate“, a declarat, pentru „Adevărul“, Remus Vulpescu, fost administrator special al Hidroelectrica până în mai 2013.
El este cel care şi-a pus semnătura pe cererea iniţială de intrare în insolvenţă, din 2012. Vulpescu a mai spus că trebuie văzute motivaţiile sentinţelor.
Sindicaliştii de la Hidrosind îi solicită acum lui Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, returnarea comisionului de succes încasat, respectiv 2,2 milioane de euro. Borza a încasat acest comision, echivalentul a 0,27% din sumele recuperate pentru companie, în luna iunie 2013. Valoarea a fost votată de către creditori şi aprobată de către judecătorul sindic. Comisionul de succes încasat de Euro Insol era cu atât mai mare cu cât compania ieşea mai repede din procedura de reorganizare judiciară. Astfel, o amânare a ieşirii din insolvenţă ar fi presupus un comision mai mic.
„De fapt şi de drept, contestaţiile trebuiau să fie rezolvate până la ieşirea din insolvenţă. Borza a greşit procedura“, a declarat Decebal Sulea, preşedintele Hidrosind. Sindicaliştii spun că l-au avertizat pe Borza să nu închidă procedura insolvenţei atât timp cât mai există procese.
Pe de altă parte, întrebat dacă din punct de vedere juridic este obligat să returneze comisionul de succes, având în vedere că Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă, Borza a negat.
„Băieţii deştepţi“ vor despăgubiri
Din postura de administrator judiciar, el a denunţat contractele cu Alpiq Romenergie, Alpiq Industries, Energy Holding, EFT AG, EFT România şi Europec, aşa-zişii „băieţi deştepţi“, şi a renegociat contractele consumatorilor industriali, respectiv Alro, Electromagnetica, Electrocarbon Slatina şi Elsid Titu.
Contractele bilaterale de energie au păgubit Hidroelectrica cu 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, potrivit raportului privind cauzele insolvenţei. Traderii au cerut daune de 1,3 miliarde de lei drept compensaţii pentru denunţarea contractelor.
Borza se întoarce
Curtea de Apel a casat pe motive de procedură hotărârea prin care Tribunalul Bucureşti a decis închiderea insolvenţei Hidroelectrica, astfel că dosarul reorganizării judiciare a producătorului de energie va fi retrimis judecătorului sindic, iar Euro Insol va redeveni administrator judiciar cu efect imediat, potrivit unui raport al Fondului Proprietatea.
Listarea unui pachet de 15% din acţiunile Hidroelectrica, programată pentru luna iunie a acestui an, ar putea fi perturbată în funcţie de derularea celei de-a doua proceduri de insolvenţă.
Acţionarii trebuie să numească un nou administrator special
Odată cu întoarcerea administratorului judiciar la Hidroelectrica, este repus în funcţie şi administratorul special al companiei de stat, care la ieşirea din insolvenţă era Ioan Mihăilă, a mai spus Remus Vulpescu. Mihăilă a fost consilier al lui Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, şi a fost numit de către Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) drept administrator special în luna mai 2013. Numai că acesta a fost arestat în luna octombrie 2013 şi trimis în judecată de către DNA, după ce i-a promis 1,4 milioane de euro tocmai lui Vulpescu, astfel încât Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica să aprobe un contract păgubos cu firma Energon. Procurorii spun că paguba ar fi fost de 125 milioane lei. Mihăilă este în continuare judecat pentru corupţie, astfel că AGA trebuie să numească un administrator special.
Băncile ar putea salva Hidroelectrica
Băncile ar putea fi, totuşi, soluţia salvatoare pentru Hidroelectrica şi ar putea determina ieşirea companiei din insolvenţă. „Băncile nu au fost citate ca martori în aceste procese şi ar putea formula contestaţie în anulare, alături de alte sute de creditori ai companiei. Fiecare bancă ar putea face contestaţie în anulare, iar dosarele se vor conexa. Şi atunci s-ar putea relua procesele direct la Curtea de Apel“, a declarat Remus Vulpescu. El a explicat că băncile trebuie să facă din nou provizioane cu toate creanţele, ceea ce va afecta rezultatele financiare.
O nouă restructurare
Ministerul Economiei va scoate „cât mai repede“ Hidroelectrica din insolvenţă, fiind posibilă o cale extraordinară de atac, şi va restructura compania, prin renunţarea la investiţiile care nu contribuie la producţia de electricitate, a declarat Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie. El a adăugat că Hidroelectrica este nevoită să investească 700 de milioane de lei pentru lucrări hidrotehnice care ar duce la producţia unei cantităţi infime de energie, pe lângă investiţii anterioare de alte 800 de milioane de lei în aceste obiective. Statul deţine 80,05% din Hidroelectrica prin Departamentul pentru Energie, restul de 19,95% din acţiuni fiind deţinute de către Fondul Proprietatea.
Mai puteţi citi:
Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, nu renunţă la ideea realizării unor companii integrate, care să funcţioneze pe baza unui mix de resurse şi care să devină, ulterior, actori regionali.
Consiliul Concurenţei va analiza tarifele stabilite de ANRE la energie, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea s-au plâns că acestea sunt sub costuri. Situaţie fără precedent în România: Consiliul Concurenţei va demara o analiză a modului în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a fixat tarifele pentru energia livrată populaţiei şi instituţiilor publice, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei de stat, au depus plângeri în care argumentează că preţul fixat este sub costuri, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din domeniu.
Hidroelectrica va fuziona cu UCM Reşiţa, singurul producător de turbine hidraulice din România. Compania este vitală pentru reparaţii şi mentenanţă. Hidroelectrica va fuziona cu producătorul de echipamente UCM Reşiţa, aflat în portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a declarat, pentru „Adevărul“, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.