Topul petroliştilor. Cum s-a văzut războiul petrolului în România: benzinarii au luat caimacul, producătorii de ţiţei au trecut pe pierderi
0Războiul petrolului a dus la răsturnarea ierarhiilor şi în România, iar profitul s-a mutat de la sondă la benzinărie: companiile care activează pe piaţa distribuţiei de carburanţi, precum MOL, Lukoil, Rompetrol şi SOCAR, au consemnat profituri în creştere anul trecut, pe când sectorul de producţie a intrat pe pierderi.
Astfel, după ce în anul 2013 Petrom raporta cel mai mare profit dintotdeauna al unei companii din ţara noastră, de un miliard de euro, scăderea cotaţiilor pentru barilul de ţiţei a produs pierderi de 630 de milioane de lei companiei. În schimb,
Petrom se plasează din nou în fruntea topului la vânzări, cu o cifră de afaceri de 13,78 miliarde de lei anul trecut şi 15.581 angajaţi.
Benzinăriile, noua „perlă“ a Petrom
Totuşi, rezultatele nu sunt chiar aşa de proaste, deoarece pierderea este generată de reevaluarea activelor din sectorul de extracţie. Astfel, sectorul downstream a generat un profit de 1,014 miliarde de lei în 2015, potrivit raportului financiar trimis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Câştigul prezentat de către Petrom în propriul raport nu este unul net, ci înainte de plata dobânzilor şi taxelor. Chiar şi aşa, rezultatul este unul mult mai bun dacă se ia în calcul doar partea petrolieră: fără vânzarea de gaze naturale, care face parte din aceeaşi divizie, atunci rezultatul este şi mai bun. Mai exact, câştigul operaţional se ridică la 1,315 miliarde de lei.
Petrom explica în raportul financiar că rezultatele diviziei practic s-au dublat, de la 654 de milioane de lei la 1,315 miliarde de lei, datorită creşterii marjelor de rafinare, datorită performanţei operaţionale bune, dar şi mulţumită creşterii volumelor de produse petroliere comercializate şi a marjelor.
Rompetrol, pe profit
Rompetrol Rafinare, companie controlată de către grupul kazah KMG International, îşi păstrează poziţia a doua la vânzări, compania raportând vânzări de 9,81 de miliarde de lei şi un profit net de 84 de milioane, cu 1.173 de angajaţi. Rompetrol Rafinare deţine rafinăria Petromidia şi a doua reţea de benzinării din ţară ca întindere, după cea a Petrom.
Compania se află acum în mijlocul unui dosar de fraudă şi corupţie, după ce procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au instituit în data de 9 mai sechestru pe mai multe active ale KMG International, Rompetrol Rafinare (Petromidia) şi Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA), până la concurarea sumei de trei miliarde de lei. Acesta este prejudiciul calcula de către procurori în Dosarul Rompetrol 2, disjuns din Dosarul Rompetrol.