Programul SRL-D 2016. Statul oferă până la 10.000 de euro tinerilor care vor să-şi deschidă o afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 500 de tineri care vor să se lanseze în afaceri pot primi în acest an de la statul român ajutor nerambursabil de până la 10.000 de euro. Iată care sunt condiţiile pentru a accesa programul SRL-D 2016.

Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii a publicat pe portalul instituţiei (aippimm.ro) procedura de implementare a schemei de ajutor de minimis în cazul programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri (programul SRL-D 2016). 

Bugetul alocat programului SRL-D 2016 este de 22,7 milioane de lei, astfel că cel puţin 500 de tineri vor putea acceasa fonduri nerambursabile pentru înfiinţarea unei afaceri. 

Programul SRL-D 2016. Condiţii pentru beneficiari

Prin programul SRL-D 2016 se acordă sprijin financiar de până la 10.000 de euro pentru microîntreprinderile nou-înfiinţate, conduse de întreprinzătorii debutanţi în afaceri, care desfăşoară pentru prima dată activitate economică, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată debutantă (SRL-D).

Pot înregistra societăţi cu răspundere limitată de tip SRL-D persoanele fizice, care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:

-  au capacitate juridică deplină de exerciţiu;

- anterior datei înmatriculării societăţii în Registrul Comerţului nu au mai deţinut şi nu deţin calitatea de acţionar sau asociat al unei întreprinderi constituite în Spaţiul Economic European;

- înfiinţează pentru prima dată o societate cu răspundere;

- completează o declaraţie pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale, că îndeplineşte condiţiile prevăzute mai sus, pe care o depune la registrul comerţului odată cu cererea de înmatriculare a societăţii; tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri sau producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope. 

Programul SRL-D 2016. Cel mult 45. 245 de lei

În cadrul programului SRL-D se poate acorda sprijin financiar nerambursabil de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 45.245 lei pentru beneficiar. Beneficiarul trebuie să aibă o contribuţie proprie sau credit bancar de minimum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.

Programul SRL-D 2016. Documente

Înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanţare şi completarea planului de afaceri în vederea obţinerii finanţării se fac online pe site-ul aippimm.ro. Data de la care este activă înregistrarea online nu a fost anunţată încă, însă ea se comunică pe site-ul instituţiei cu cel puţin cinci zile înainte de data începerii procesului de înregistrare propriu-zis.

Pentru participarea la program, fiecare solicitant trebuie să se înregistreze cu user şi parolă. După crearea contului de înscriere aplicaţia va trimite automat pe adresa de e-mail a solicitantului un mesaj şi un link de confirmare. După confirmare aplicaţia de înregistrare a planului de afaceri va deveni activă pentru completarea online a planului de afaceri şi încărcarea în aplicaţie a documentelor solicitate.

Pentru înscrierea în programul SRL-D 2016, aplicantul va completa şi transmite online planul de afaceri începând cu ora 10.00 a primei zile de înscriere, timp de 15 zile calendaristice de la demararea înscrierii în program, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.

Aplicantul trebuie să încarce online mai multe documente: 

-Certificat de înmatriculare S.R.L-D

-Copie B.I/C.I

-Cerere tip de acord de principiu pentru finanţare (anexa 6)

-Situaţiile financiare ale solicitantului, înregistrate la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice pe a căror rază îşi au sediul operatorii economici (bilanţ contabil, contul de profit şi pierdere, date informative, anexe, balanţa de verificare), sau declaraţia de inactivitate, la 31 decembrie 2015, în copie certificată (pentru societăţile înfiinţate până la 31 decembrie 2015), sau ultima balanţă de verificare pentru societăţile înfiinţate în anul 2016;

-Certificat constatator şi informaţii extinse, inclusiv online, emis de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă tribunalul unde îşi are sediul societatea, în care să se menţioneze acţionarii, reprezentanţii legali ai societăţii, punctele de lucru, domeniile de activitate precum şi activităţile autorizate ale societăţii, în termen de valabilitate la data depunerii cererii-tip de acord de principiu pentru finanţare;

-Declaraţie cu privire ajutoarele de stat şi de minimis primite;

-Declaraţie pe propria răspundere că societatea nu are datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru;

-Documentul care să ateste că asociatul /administratorul a urmat/urmează un curs de antreprenoriat; 

-Documentul care să ateste că Asociatul/administratorul SRL-D a avut calitatea de şomer sau absolvent în anul precedent şi/sau anul curent înregistrării SRL-D la Registrul Comerţului;

În cadrul evaluării proiectelor, se vor acorda punctaje, iar fondurile nerambursabile se vor acorda în ordinea punctajelor descrescătoare. Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu în vederea verificării administrative şi a eligibilităţii este de 60 de puncte din maxim 100 de puncte posibile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite