Profitul cumulat al jucătorilor de pe piaţa cimentului a scăzut în 2013 cu peste 60%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Holcim România a finalizat anul 2013 cu o pierdere de 6,1 milioane de lei şi cu o cifră de afaceri de 893,2 milioane de lei
Holcim România a finalizat anul 2013 cu o pierdere de 6,1 milioane de lei şi cu o cifră de afaceri de 893,2 milioane de lei

Profitul cumulat înregistrat în România de producătorii de ciment de HeidelbergCement (Germania), Lafarge (Franţa) şi Holcim (Elveţia) s-a redus anul trecut cu 63% faţă de 2012, de la 278 de milioane de lei la 101 milioane de lei.

Subsidiarele celor trei grupuri sunt cei mai importanţi jucători pe piaţa de ciment din România şi printre cele mai puternice companii din industria locală a materialelor de construcţii.

Carpatcement Holding, parte a HeidelbergCement, a raportat pentru 2013 un profit net de 63,5 milioane de lei, în scădere cu aproape 60% faţă de câştigul din 2012, afacerile companiei coborând în această perioadă de la 807,9 milioane de lei la 726,5 milioane de lei. Grupul german este prezent în România şi prin companiile Carpat Beton şi Carpat Agregate.

Holcim (România) a finalizat anul 2013 cu o pierdere de 6,1 milioane de lei, la afaceri de 893,2 milioane de lei. Comparativ, în 2012, compania raporta afaceri de 948,7 milioane de lei şi un rezultat negativ de 37,7 milioane de lei. Subsidiara Holcim este şi producător de betoane şi agregate, cimentul având însă ponderea cea mai importantă în rulaj.

Profitul companiei Lafarge Ciment (România) s-a redus cu peste 70% în 2013, la 44,2 milioane de lei, de la 163,6 milioane de lei în anul precedent, în vreme ce afacerile au coborât de la 853,8 milioane de lei la 685,4 milioane de lei. Grupul francez Lafarge activează în România şi pe segmentele producţiei de agregate şi betoane.

Holcim şi Lafarge au convenit la începutul lunii aprilie o fuziune prin schimb de acţiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume şi va presupune vânzarea de active, mai ales în Europa, pentru a obţine aprobările autorităţilor de reglementare.

Tranzacţia este evaluată la circa 29 de miliarde de euro (40 de miliarde de dolari), incluzând şi datoriile nete. Cele două companii ar putea vinde, pentru finalizarea fuziunii, active cu profituri de aproximativ 1 miliard de dolari, din care două treimi din Europa, iar restul posibil din SUA şi Canada.

Activele respective urmează să fie vândute pentru ca cei doi producători de ciment să poată obţine acordul autorităţilor de reglementare din regiunile unde îşi desfăşoară operaţiunile. Ambele companii au capacităţi de producţie importante şi care se suprapun în Europa în ţări precum Franţa, Germania, Spania, Cehia, România şi Serbia.


Mai puteţi citi: 

Producătorii de ciment Holcim şi Lafarge, cu operaţiuni şi în România, sunt în negocieri avansate pentru fuziune. Holcim şi Lafarge, primii doi mari producători de ciment din lume, cu operaţiuni şi în România, discută o posibilă fuziune, care ar forma o companie cu o capitalizare de peste 50 de miliarde de dolari, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg, informaţie confirmată ulterior de producătorul elveţian.

Noul CEO Lafarge: Marjele din anii de boom nu se vor mai întoarce. Prima parte a anului următor va fi şi mai dificilă. Evolutia pietei din anii de boom nu se va mai intoarce prea curand, este de parere Costin Borc, noul sef al filialei locale Lafarge, unul dintre cei mai mari producatori de ciment din Romania si la nivel european, care nu se arata deloc optimist in ceea ce priveste revenirea pietei de constructii, cel putin nu in prima parte a anului viitor.

TOP Marii producători de ciment au avut în 2012 vânzări de aproape 300.000 de lei la fiecare oră. Lafarge, Holcim şi Carpatcement au resimţit diferit criza. Cei trei mai producători de ciment de pe piaţa românească au avut anul trecut vânzări cumulate de 2,61 miliarde de lei, respectiv aproape 300.000 de lei la fiecare oră. Cifra de afaceri cumulată este mai mare cu 3,55% faţă de cea din 2011, potrivit datelor de pe portalul Finanţelor. Topul producătorilor de ciment, în funcţie de cifra de afaceri, este: Holcim, Lafarge şi Carpatcement.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite