TOP Marii producători de ciment au avut în 2012 vânzări de aproape 300.000 de lei la fiecare oră. Lafarge, Holcim şi Carpatcement au resimţit diferit criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Holcim şi-a menţinut anul trecut poziţia de lider în rândul producătorulor de ciment FOTO thedaily.sk
Holcim şi-a menţinut anul trecut poziţia de lider în rândul producătorulor de ciment FOTO thedaily.sk

Cei trei mai producători de ciment de pe piaţa românească au avut anul trecut vânzări cumulate de 2,61 miliarde de lei, respectiv aproape 300.000 de lei la fiecare oră. Cifra de afaceri cumulată este mai mare cu 3,55% faţă de cea din 2011, potrivit datelor de pe portalul Finanţelor. Topul producătorilor de ciment, în funcţie de cifra de afaceri, este: Holcim, Lafarge şi Carpatcement.

Compania Holcim a reuşit să se menţină pe primul loc în rândul producătorilor de ciment, majorându-şi chiar vânzările de la 944 milioane de lei în 2011 la 949 milioane de lei în 2012. În ciuda creşterii cifrei de afaceri, compania a trecut de la un profit de 74 de milioane de lei în 2011 la o pierdere de aproape 38 de milioane de lei anul trecut. Holcim, cel mai mare angajator din industrie, şi-a menţinut numărul de salariaţi la 942. 

Lafarge a reuşit anul trecut să urce pe poziţia a doua în topul producătorilor de ciment. Compania a înregistrat în 2012 cea mai mare creştere a cifrei de afaceri, respectiv 12%, până la 854 de milioane de lei. Profitul Lafarge a scăzut însă cu peste 9%, până la 164 de milioane de lei. Numărul angajaţilor a scăzut uşor sub 500, până la 462. 

Vânzările de ciment ale Lafarge în România au scăzut în valoare cu 15% în prima jumătate a anului, din cauza declinului volumelor livrate, în timp ce alte efecte, precum cel al preţurilor şi cel al mixului de produse, au adus un impact pozitiv. Volumul livrărilor de ciment a scăzut cu 17,5% în prima jumătate a anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce categoria "alte efecte" a consemnat un plus de 2,5% , a anunţat, vineri, grupul francez.

Vânzările Carpatcement au stagnat în 2012, însă compania a căzut pe locul al treilea în clasament pe fondul avansului înregistrat de competitorul lafarge. Vânzările Carpatcemet au fost anul trecut de 808 milioane de lei, în timp ce profitul a crescut cu peste 7%, până la 153 de milioane de lei. Numărul de angajaţi Carpatcement a scăzut uşor sub 800, până la 790.   

TABEL top producatori de ciment

     

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite