Profitul Băncii Transilvania a crescut cu 17,7% în primul semestru, la 212 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Transilvania a înregistrat în primul semestru un profit net de 212,1 milioane de lei, în creştere cu 17,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar activele au urcat cu 5,7%, la 33,89 miliarde de lei, în contextul scoaterii din bilanţ a unor credite neperformante de 320 de milioane de lei.

La finele lunii iunie, banca avea un profit brut de 246,1 milioane lei, cu 17,5% peste nivelul din perioada corespunzătoare din 2013.

Veniturile operaţionale au crescut cu 24%, la 907 milioane lei, se arată într-un comunicat al băncii transmis luni Bursei de Valori Bucureşti. Eficientizarea activităţilor şi controlul costurilor au condus la o îmbunătăţire a raportului cost/venit cu peste 7 puncte procentuale, la 44,6%.

Soldul creditelor a ajuns la 19,77 miliarde lei, în urcare cu 3,8% faţă de finele anului trecut, iar soldul depozitelor a avansat cu 4,3%, la 26,9 miliarde lei. Astfel, raportul credite/depozite se situa la 73,5%.

În primele şase luni au fost acordate peste 66.300 de împrumuturi noi, în valoare totală de 5,2 miliarde lei, pentru persoane fizice şi companii. Numărul de clienţi activi s-a menţinut la 1,76 milioane, nivelul de la finele anului trecut, banca concentrându-se pe retail şi IMM-uri, dar şi pe segmente specializate, precum agricultura şi domeniul medical.

Banca Transilvanhia a scos din bilanţ credite cu restanţe de peste 360 de zile integral provizionate, conform recomandării BNR, cu o valoare brută de 320 de milioane de lei.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 12,30% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania, sub media sistemului bancar. 

Banca Transilvania a încheiat primul semestru cu un portofoliu de 2,2 milioane carduri, generând tranzacţii cu 16% mai mari faţă de perioada similară a anului precedent. Cota de piaţă a băncii privind volumul tranzacţiilor este de 17,3%.

Solvabilitatea băncii este de 14,16%, luând în considerare profitul cumulat al primului semestru.

„Suntem mulţumiţi de rezultatele băncii noastre din prima parte a acestui an. Cu un nivel al indicatorului cost/venit în scădere şi o acoperire prudentă cu provizioane, suntem pregătiţi pentru provocările pieţei, pe toate liniile noastre de business. Lichiditatea foarte mare de care ne bucurăm, baza solidă de capital, precum şi echipa consolidată şi eficientă de management ne dau încredere că vom creşte în continuare şi ne fac să ne uităm cu atenţie şi interes la orice fel de oportunitate care ar putea apărea“, a afirmat în comunicat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania.

Cel mai mare acţionar al băncii este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 14,61%. Bank of Cyprus şi-a vândut în primul semestru pachetul de 9,9% din titluri, pe care-l deţinea din 2009. Totodată, Horia Ciorcilă are 5,1% din acţiuni.


Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite