Prefectul de Argeş: „Oltchim şi Arpechim ar putea fi privatizate la pachet, cu investitor strategic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul de Argeş, Cristian Soare, spune că există două variante de salvare a rafinăriei şi petrochimiei de la Piteşti, una fiind "privatizarea la pachet" a Oltchim şi Arpechim, cu un "investitor strategic", iar cea de-a doua ar fi repornirea Diviziei petrochimice Bradu, independent de Arpechim.

Soluţiile pentru Arpechim au fost analizate astăzi, la o întâlnire a reprezentanţilor administraţiei şi sindicatului de la Divizia petrochimică Bradu cu parlamentarii de Argeş şi autorităţile judeţene.

"Una dintre soluţiile identificate ar fi privatizarea la pachet a Oltchim cu rafinăria Arpechim, prin găsirea unui investitor strategic. (...) O altă variantă ar fi repornirea Diviziei petrochimice Bradu fără repornirea rafinăriei Arpechim. Poate fi o soluţie ca Divizia petrochimică Bradu să repornească fără să se ţină cont de repornirea rafinăriei şi să poată fi dusă pe profit. Pentru punerea în practică a celei de-a doua variante ar fi necesară o finanţare de 10 milioane de euro pentru repornirea instalaţiilor şi de 50 de milioane de euro pentru începerea producţiei", a spus prefectul, potrivit Mediafax.

El a precizat că aceste soluţii urmează să fie discutate şi cu reprezentanţii Ministerului Economiei.

"Am trimis deja o adresă către ministrul Varujan Vosganian, pentru ca o echipă formată din specialişti în petrochimie, reprezentanţi ai administraţiei judeţene, parlamentari, să fie primită pentru o discuţie privind viitorul Arpechim. Domnul ministru Vosganian trebuie să aleagă dintre variantele pe care sunt convins că le cunoaşte, pentru a putea să o găsească pe cea mai bună dintre ele", a declarat prefectul Cristian Soare.

Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, a declarat joi că rafinăria Aropechim va fi demolată dacă nu va putea fi vândută.

A doua zi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, afirma că OMV Petrom nu va demola Arpechim Piteşti, aşa cum a anunţat conducerea companiei petroliere, ci va sta "la dispoziţia" Guvernului în măsura în care statul va găsi o soluţie de integrare a rafinăriei cu combinatul chimic Oltchim.

Vosganian a adăugat că Mariana Gheorghe i-a spus că susţine eforturile statului privind restructurarea industrială.

"Abia după ce găsim o soluţie antreprenorială, economică pentru Oltchim (...) ne încumetăm să pornim discuţiile şi cu OMV Petrom pentru Arpechim", a mai spus Vosganian.

Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite