Ofertele pentru privatizarea Poştei vor fi deschise la 11 aprilie. Condiţiile de participare la privatizare îl scot din joc pe Dan Diaconescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi are o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale FOTO Adevărul
Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi are o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale FOTO Adevărul

Ofertele pentru privatizarea Poştei Române vor fi deschise la 11 aprilie, ora 14.00, acestea putând fi depuse la sediul Ministerului pentru Societatea Informaţională până în aceeaşi zi, la ora 12.00. Investitorii interesaţi trebuie să facă dovada că dispun de resurse financiare pentru un aport de capital în numerar de minim 150 de milioane de euro.

Ministerul pentru Societatea Informaţională a publicat astăzi în presa centrală anunţul de privatizare privind Compania Naţională Poşta Română. 

Condiţiile impuse de minister pentru participarea la privatizarea Poştei Române îl scot din joc pe Dan Diaconescu, cel care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni ale statului la Oltchim, dar nu a mai venit cu banii, astfel că procesul a fost anulat. 

În anunţ se arată că pot participa la procesul de privatizare a Poştei Române doar persoane juridice, individual sau în consorţiu. 

Participanţii trebuie să începlinească patru criteria de precalificare: 

1. Solvabilitatea. Investitorii trebuie să furnizeze dovada pertinent şi concludentă a disponibilităţilor resurselor financiare din surse proprii sau împrumutate pentru un aport de capital în numerar în companie de minimum 150 de milioane de euro. 

2. Seriozitate în afaceri. Vor fi admişi la procesul de privatizare numai investitorii care nu au participat cu oferte truncate şi/sau neserioase într-un proces de privatizare şi/sau nu au retras sau revocat oferta declarată câştigătoare într-un proces de privatizare sau nu au refuzat să încheie contractul de privatizare. 

3. Administrare sustenabilă. Vor fi admişi la procesul de privatizare numai investitorii care în mod direct sau indirect nu au înrăutăţit în mod vădit situaţia economică şi financiară a unor societăţi comerciale în care au devenit acţionari majoritari prin privatizare. 

4. Datorii bugetare. Investitorii trebuie să demonstreze că nu au datorii bugetare restante. 

Procesul de selecţie a investitorului se realizează prin metoda licitaţiei cu ofertă în plic, combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante depuse de potenţialii investitori.

Caietul de sarcini al licitaţiei costă 50.000 de euro.

Privatizarea Poştei Române se va realiza prin metoda majorării de capital social cu aport de capital privat în numerar prin dobândirea de catre un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al operatorului, conform HG 761/2012 privind aprobarea Strategiei de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română.

"În funcţie de modul de exercitare de catre Fondul Proprietatea a dreptului de preferinţă la subscriere, investitorului i se vor oferi spre subscriere între 61.916.078 şi 94.808.661 acţiuni", se precizează în anunţ.

Fondul Proprietatea deţine 25% din capitalul social al Poştei. Pentru etapa a doua a procesului de selecţie, ofertanţii precalificaţi vor depune dovada achitării taxei de participare în cuantum de 5.000 de euro, documentele de participare, precum şi instrucţiunile comunicate ulterior ofertanţilor precalificaţi şi ofertele finale ferme.

"Instrucţiunile privind întocmirea ofertelor finale ferme, data şi locul deschiderii ofertelor finale ferme, alături de informaţii relevante, vor fi comunicate ulterior ofertanţilor precalificaţi", se mai spune în anunţ.

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a declarat săptămâna trecută că peste 10 investitori s-au arătat interesaţi de privatizarea Poştei.

Compania este cel mai mare operator de profil şi are o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale. În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei. Compania avea la sfârşitul anului 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariaţi scăzuse cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite