Petrom a descoperit un zăcământ de ţiţei în Marea Neagră. În 2012 anunţa, împreună cu Exxon, descoperirea unui zăcământ de gaze naturale

Petrom a descoperit un zăcământ de ţiţei în Marea Neagră. În 2012 anunţa, împreună cu Exxon, descoperirea unui zăcământ de gaze naturale

Petrom explorează mai multe concesiuni în Marea Neagră. În 2012 a anunţat descoperirea unui zăcământ de gaze la mare adâncime, împreună cu Exxon

Compania Petrom, controlată de grupul austriac OMV, a anunţat miercuri că a făcut o descoperire de ţiţei în apele de mică adâncime din Marea Neagră, iar producţia ar putea începe în 3-4 ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Descoperirea a fost făcută în perimetrul Istria, la o distanţă de circa 60 kilometri de ţărm şi la o adâncime de 2,1 kilometri sub fundul mării. Adâncimea apei în acea zonă este de 50 metri.
„Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potenţial pentru noi descoperiri. În prezent, producţia din zona de mică adâncime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producţia totală de hidrocarburi a companiei în România“, a declarat în comunicat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Explorare şi Producţie.
 
Dacă se va dovedi rentabilă, producţia din noua descoperire ar putea începe în 3-4 ani, costurie necesare dezvoltării fiind evaluate la peste 100 milioane de euro, potrivit comunicatului.
Primele estimări rezultate din testele de producţie indică o producţie potenţială pe sondă de 1.500-2.000 barili echivalent petrol (bep) pe zi.
Comparativ, producţia medie zilnică de ţiţei a OMV Petrom în România a fost în 2013 de 78,4 mii bep/zi.
 
Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, declara joi că nimeni nu ar trebui să fie surprins dacă o companie din România va face, în „următoarele zile, săptămâni sau luni“ noi descoperiri de ţiţei sau gaze naturale.
 
„În plus, în contextul preocupărilor din ultima perioadă ale statului român de a încuraja explorarea şi exploatarea resurselor naturale, nu trebuie să fie nimeni surprins dacă sutele de milioane de euro investite în ultimul timp vor genera în următoarele zile, săptămâni sau luni rezultate, adică noi descoperiri de ţiţei sau gaze naturale“, a afirmat Nicloescu într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.
 
Anterior, în 2012, Exxon şi Petrom anunţau descoperirea unui zăcământ de gaze naturale care ar avea între 42 şi 84 de miliarde metri cubi. Principalii producători de gaze sunt Petrom şi Romgaz. Petrom este singurul producător important de petrol.

Mai puteţi citi:
 
 
 
citeste totul despre: