Companiile şi instituţiile din România dau anual un miliard de euro pe pază. Dronele de supraveghere au ajuns şi în ţara noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ciuda crizei, serviciile de securitate au înregistrat o creştere puternică în România
În ciuda crizei, serviciile de securitate au înregistrat o creştere puternică în România

Companiile şi instituţiile din ţara noastră dau anual un miliard de euro pe servicii şi tehnică de pază, potrivit datelor furnizate pentru „Adevărul“ de către Gabriel Badea, preşedintele Federaţiei Serviciilor de Securitate.

În acest moment există 1.800 de firme licenţiate în domeniul serviciilor, sectorul înregistrând creştere chiar şi în timpul crizei. Astfel, pentru acest an se estimează o creştere cu 10% în sectorul tehnicii de securitate şi de aproape 5% în domeniul serviciilor de securitate.

„Este posibil ca această creştere să fie generată de majorarea numărului de contracte publice dar şi de o cerere sensibil mai mare ce vine dinspre segmentul de clienţi domestici. Dar, aşa cum am mai spus, această creştere nu a influenţat şi profitabilitatea care, în continuare, rămâne relativ scăzută“, spune Badea.

El susţine că profitabilitatea se află la niveluri situate pe medie sub 5% pentru sectorul tehnic şi sub 3% pentru sectorul serviciilor, „adică la jumătate din procentajele care se înregistrau în anii pre-criză“. 

Examen cu o comisie şi atestare de la Poliţie

Cu toate acestea, el spune că în România, raportul dintre preţ şi calitatea serviciilor este unul dintre cele mai bune la nivelul Uniunii Europene. „Legislaţia românească obligă toţi agenţii de securitate să parcurgă un curs de calificare cu o durată de 360 de ore. Trebuie menţionat că, din acest punct de vedere, este unul din cele mai lungi programe de pregătire impuse agenţilor de securitate din ţările Uniunii Europene“, arată seful Federaţiei Serviciilor de Securitate.

La sfârşitul cursului, viitorii agenţi dau un examen în faţa unei comisii din care fac parte reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi ai Inspectoratului General de Poliţie. 

Dupa absolvirea cu succes, aceştia trebuie să treacă apoi şi prin procedura „atestării” prin care Poliţia, care este autoritatea de reglementare în domeniu, verifica dacă solicitanţii respectă în continuare condiţiile specificate. Pe tot parcursul activităţii, agenţii de securitate trebuie să participe la programe de pregatire profesională continuă. În fine, în domeniul tehnologiei de securitate, personalul tehnic - respectiv inginerii, tehnicienii, proiectanţii de sisteme de securitate - sunt obligaţi să absolve cursuri de specializare şi, la fel, trebuie să fie atestaţi de Poliţie.

Trenduri: oferta de servicii conexe

„Serviciile de securitate, respectiv cele cunoscute sub denumirea clasică de pază şi protecţie, sunt servicii intens utilizatoare de forţă de muncă şi, de aceea, în acest domeniu marja de profit nu poate fi foarte mare. Mai mult decât atât, profitabilitatea acestui sector este şi va fi în continua scădere ca urmare a creşterilor repetate ale salariului minim pe economie şi a gradului mare de fragmentare a industriei de securitate privată din România.

Pe de altă parte, în domeniul tehnic de securitate se pot obţine, în principiu, marje mai bune pentru că ponderea forţei de munca este mult mai mică şi, datorită nivelului mai ridicat de specializare, valoarea adăugată este semnificativ mai mare decât în cazul serviciilor“, arată el. 

Trendurile sunt oferirea de servicii conexe, precum cele sanitare, de curăţenie sau cele de consultanţă, precum evaluarea riscurilor de securitate.

Dronele de supraveghere au ajuns şi în România

Spre exemplu, acum tehnologia evoluează şi deja companiile au ajuns să propună clienţilor soluţii bazate pe cloud computing sau folosirea dronelor aeriene în activităţi de patrulare şi supraveghere a unor obiective private.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite