Organizaţia patronilor de restaurante cere unităţilor de alimentaţie publică să ia măsuri urgente privind securitatea consumatorilor
0Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor (HORA) cere proprietarilor de unităţi de alimentaţie publică să ia măsuri urgente pentru protejarea securităţii consumatorilor, după tragedia din clubul Colectiv.
„Se impune ca absolut necesară evaluarea de urgenţă a tuturor dotărilor şi procedurilor în caz de calamitate, în special a celor care privesc riscurile de incendiu. (...) Remedierea imediată a problemelor de orice natură şi conformarea cu normele legale în vigoare sunt o obligaţie pentru orice societate din acest domeniu“, arată organizaţia, într-un comunicat.
Reprezentanţii HORA vor să elaboreze, împreună cu instituţiile statului cu atribuţii privind siguranţa publică, a unor proceduri care să prevină apariţia riscurilor privind sănătatea şi integritatea consumatorilor.
„Adoptarea şi aplicarea unor măsuri legislative coerente sunt mai mult decât necesare în acest moment. HORA semnalează însă pericolul apariţiei unor derapaje legislative născute în situaţii instabile, şi care pot avea efecte nedorite pe termen lung asupra acestui sector economic. Rolul cadrului legislativ trebuie să fie acela de a încuraja afacerile construite corect, şi nu de blocare a iniţiativei antreprenoriale. Paradoxal, tocmai suprareglementarea şi birocraţia pot conduce la comportamente de evitare a legii, deci la apariţia unor situaţii cu potenţial periculos“, mai spun reprezentanţii organizaţiei.
În urma incendiului care a avut loc la 30 octombrie, în clubul Colectiv din Bucureşti, 32 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte aproape 200 au fost rănite, dintre care peste 130 sunt internate în spitalele din Capitală.