UPDATE O nouă lovitură pentru Rompetrol. Autorităţile vamale au sigilat staţia de îmbuteliere GPL a Rompetrol Gas, aflată pe platforma Petromidia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor Publice a respins reautorizarea ca antrepozit fiscal a staţiei de îmbuteliere GPL din Năvodari, aflată pe platforma Petromidia, ceea ce a dus la suspendarea activităţii acesteia şi la sigilarea unităţii de către autorităţile vamale, vânzarea produselor aflate pe stoc fiind blocată, potrivit Rompetrol Gas.

Anca Dragu, minstrul Finanţelor, a anunţat sâmbătă că va discuta săptămâna viitoare cu reprezentanţii Fiscului şi ai altor instituţii pentru a rezolva problema certificatului de reautorizare a antrepozitului fiscal al Rompetrol Gas de pe platforma Petromidia, întrucât nu există o procedură care să explice cum poate fi emis certificatul în condiţiile unui sechestru instituit de ANAF.

Conform unui comunicat de vineri al KMG International, Rompetrol Gas a luat act „cu suprindere“ de hotărârea Ministerului Finanţelor Publice de respingere a cererii de reautorizare a antrepozitului său fiscal de producţie situat pe platforma Petromidia, situatie ce a dus la revocarea autorizaţiei curente de antrepozit fiscal.

Rompetrol desfăşura în punctul de lucru respectiv activităţi de îmbuteliere gaz petrolier lichefiat (GPL) pentru uz casnic (butelii aragaz).

„Decizia Comisiei de autorizare de la Ministerul Finanţelor Publice a fost adoptată în şedinţele din 21 aprilie şi 19 mai, aceasta fiind comunicată companiei în 25 mai. În acord cu prevederile legale, compania şi-a suspendat de ieri după-amiază (n.r. - joi) activităţile de producţie şi comercializare aferente punctului de lucru din Năvodari, autoritatea vamală teritorială aplicând sigilii pe instalaţiile de producţie. În acelaşi timp, vânzarea produselor aflate în stoc este blocată, iar valorificarea acestora se va putea realiza doar cu acordul autorităţii vamale teritoriale“, se arată în comunicatul de presă.

Conform sursei citate, Rompetrol Gas a început încă din 2010 demersurile legale pentru reînnoirea autorizaţiei de antrepozit fiscal a acestui punct de lucru, dar acestea au fost afectate de sechestrele impuse de Fisc şi de DIICOT.

„Aceste demersuri au fost îngreunate de situaţia unor active utilizate de Rompetrol Gas în cadrul procesului de producţie, proprietate a Rompetrol Rafinare şi care au facut obiectul deciziei ANAF din 10 septembrie 2010, prin care s-au instituit măsuri asiguratorii asupra tuturor bunurilor imobile, mobile şi deţinerile ale Rompetrol Rafinare“, se precizează în comunicatul citat.

Cu toate că în cursul lunii aprilie 2016 a fost obţinută ridicarea parţială a sechestrului asigurator instituit de ANAF în 2010 pe aceste active  - ca urmare a prezentării de către Rompetrol Rafinare a garanţiilor corespunzătoare, conform legii - aceste bunuri au făcut recent obiectul noului sechestru asigurator instituit de DIICOT în 9 mai pe bunurile imobile, mobile şi deţinerile Rompetrol Rafinare, situaţie ce a împiedicat finalizarea favorabilă a demersurilor Rompetrol Gas.

Compania spune că îşi va onora angajamentele faţă de clienţii săi din zona Dobrogea prin suportarea costurilor de aprovizionare de la punctul său de lucru din Bacău. 

Rompetrol Gas a deschis în 2008 şi 2010 staţii de îmbuteliere la Arad şi Bacău, investiţia totală s-a ridicat la 21 milioane de dolari şi a permis crearea a 150 de noi locuri de muncă.

„Compania va încerca să ia toate măsurile legale pentru protejarea angajaţilor săi de această decizie. Astăzi (vineri – n.r.), cei 30 de angajaţi ai staţiei din Năvodari urmau să încarce gazul petrolier lichefiat produs de rafinăria Petromidia în peste 1.000 de butelii, produse purtătoare de TVA şi alte taxe“, se arată în finalul comunicatului.

Rompetrol Gas este subsidiară a Rompetrol Rafinare.

Dosarul „Rompetrol 2“

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au pus recent sechestru pe o serie de active în valoare de circa trei miliarde de lei ale grupului Rompetrol într-un nou dosar desprins din cel în care o serie de politicieni şi oameni de afaceri au fost deja condamnaţi în 2014.

Ancheta în dosarul „Rompetrol 2“  vizează 14 persoane au fost puse sub acuzare şi are în vedere modul în care s-a privatizat Petromidia, cum au fost însuşite creanţele Libia şi Turkmenistan şi cum s-a dat o Ordonanţă de Urgenţă în 2003 privind conversia datoriilor rafinăriei în obligaţiuni. 

Povestea datoriilor Petromidia

În acel moment, compania era deţinută de către omul de afaceri Dinu Patriciu, decedat între timp. Dinu Patriciu a beneficiat de sprijinul clasei politice „prin prisma conexiunilor politice sau de afaceri pe care le avea atât cu Partidul Social Democrat, cât şi cu Partidul Liberal al cărui membru a fost“, dar şi de pasivitatea a numeroşi funcţionari în cazul fraudării Rompetrol, arată procurorii DIICOT.

Ministerul Energiei s-a constituit acum parte civilă în dosarul Rompetrol, deschis de către procurori. 

În octombrie 2003, guvernul Adrian Năstase a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, amânarea la plată a unor datorii la bugetul de stat de 660 milioane de dolari ale rafinăriei Petromidia până la 30 septembrie 2010.

Însă înainte de scadenţa din 2010, Rompetrol, vândută în 2007 grupului kazah KazMunaiGaz, a demarat acţiuni în vederea stingerii datoriei.

Statul, acţionar fără voia lui 

În 9 august 2010, Rompetrol Rafinare, companie listată la bursă care deţine rafinăria Petromidia, a răscumpărat obligaţiuni de circa 70 milioane dolari.

Restul datoriei către stat, de aproape 600 de milioane de dolari, a fost apoi convertită în acţiuni printr-o decizie a adunării acţionarilor din 14 septembrie 2010.

În acest fel, statul a devenit, fără să solicite acest lucru, acţionar minoritar la Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%.

KazMunaiGaz a păstrat controlul Petromidia, cu o participaţie de aproape 46%, graţie răscumpărării de obligaţiuni din 9 august 2010.

Fond de investiţii de un miliard de dolari

În 2013, statul a ajuns la un compromis cu grupul kazah: acesta va răscumpăra 26,69% din acţiunile Petromidia pentru 200 de milioane de dolari şi va înfiinţa un fond de investiţii în energie care să realizeze proiecte de un miliard de dolari.

Nici licitaţia pentru pachetul respectiv, nici fondul nu au fost constituite până în prezent.

Rompetrol ajunge pe mâna chinezilor

Recent, compania de stat din Kazahstan a anunţat că va vinde 51% din fostul Rompetrol Group către compania chineză CEFC.

Rompetrol deţine a doua reţea de benzinării ca mărime din România şi are peste 700 de puncte de distribuţie în jurul Mării Negre.

Rompetrol Group, cu sediul în Olanda, controlează şi grupul Dyneff, care are o serie de benzinării şi depozite de carburanţi în Franţa şi Spania.

Cine este şi ce face grupul CEFC

CEFC China Energy mai are afaceri în transporturi, infrastructură, imobiliare, hoteluri, logistică, sport, industria băuturilor, exploatări forestriere.

Veniturile totale ale companiei în 2014 s-a ridicat la 35 de miliarde de dolari ceea ce a situat-o pe locul şase în topul companiilor private din China. Acţionarul majoritar este Shanghai Energy Fund Investment Ltd, fond deţinut de Ye Jianming, care ocupă şi funcţia de preşedinte al consiliului de directori.

În ultimii ani şi-a extins afacerile peste graniţele ţării, având în prezent peste 20.000 de angajaţi în 15 ţări.

În luna septembrie din acest an, CEFC China Energy Company a anunţat o serie de achiziţii surpriză în R. Cehia. A cumpărat 10% din acţiunile Travel Services, operatorul liniei aeriene Smartwings şi al doilea acţionar la compania naţională Czech Airlines, după Korean Air. Preşedintele CEFC a declarat că doreşte ca în viitorul apropiat să-şi mărească participarea în Travel Services la 39,92%.

CEFC va fi de asemenea investitorul principal la fabrica de bere Pivovary Lobkowicz Group după ce a preluat 79,4% din acţiunile producătorului de bere contra a 78,46 milioane de dolari. Lobkowitz este a cincea fabrică de bere din Cehia. CEFC a mai anunţat achiziţia a două clădiri de birouri în centrul Praga şi şi-a dublat participarea la J&T Finance Group la 9,99% – companie de investiţii financiare, cu intenţia de a creşte la 30%.

Compania chineză a cumpărat şi pachetul majoritar de acţiuni (60%) al Clubului de Fotbal Slavia Praga, unul dintre cele mai vechi din ţară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite