Ministrul Energiei avertizează Petrom şi Romgaz că suprataxarea veniturilor din liberalizarea gazelor ar putea ajunge la 97% dacă vor creşte necontrolat preţurile

Ministrul Energiei avertizează Petrom şi Romgaz că suprataxarea veniturilor din liberalizarea gazelor ar putea ajunge la 97% dacă vor creşte necontrolat preţurile

Răzvan Nicolescu, noul ministru delegat pentru Energie, speră la păstrarea locurilor de muncă  FOTO Presidency.ro

Producătorii trebuie să înţeleagă „corect“ mesajul transmis de Guvern prin schimbarea modului de calcul al impozitării veniturilor suplimentare provenite din liberalizarea pieţei de gaze, astfel încât să fie păstrate locurile de muncă, în caz contrar Guvernul luând în calcul posibilitatea suprataxării cu 97%.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Sperăm ca mesajul transmis săptămâna trecută de Guvern, prin decizia de revizuire a OUG nr. 7/2013 şi eliminarea interferenţelor între piaţa reglementată şi piaţa concurenţială de gaze naturale, să fie corect înţeles de toţi participanţii la piaţă. Ne dorim încheierea unor contracte corecte, care să reflecte principiile cererii şi ofertei. Nu vom interveni în niciun fel în procesul de negociere. Este însă nevoie să păstrăm consumul de gaze naturale la nivelul actual şi locurile de muncă. Dacă producătorii nu vor înţelege corect mesajul transmis de Executiv şi decizia luată săptămâna trecută, Guvernul nu exclude ideea de a suprataxa veniturile suplimentare într-o proporţie de 95-96 sau chiar 97%“, se arată într-o declaraţie de presă transmisă luni de ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
 
La începutul anului trecut, Guvernul a decis că, în intervalul 1 februarie 2013-31 decembrie 2014, va suprataxa cu 60% veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector.
 
Formularea era făcută în aşa măsură în care producătorii de gaze erau practic forţaţi să vândă industriaşilor la preţuri care urcau treptat până la nivelul de import.
Guvernul a eliminat săptămâna trecută corelaţia între sectorul industrial care se alimentează de pe piaţa liberă cu firmele care sunt încă reglementate.
 
Industria chimică şi cea siderurgică au solicitat Executivului măsuri pentru păstrarea competitivităţii, deoarece ei acuză că liberalizarea preţului la gaze nu înseamnă altceva decât creşterea controlată la nivelul importurilor. Or, România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri la importul de gaze din Uniunea Europeană, companiile energetice din Germania sau Franţa având contracte preferenţiale cu Gazprom. Problema este că bursa gazelor nu este încă pe deplin funcţională, neexistând piaţă de echilibrare şi mecanisme.
 
 
România are doi mari producători interni, Petrom şi Romgaz, ambii cu cote de piaţă apropiate, importând gaze de la intermediarii agreaţi de Gazprom, respectiv Wintershall şi Imex Oil. Importurile de gaze se ridică la 20% din consumul intern, ceea ce face, teoretic, ca preţul să crească având în vedere că cererea depăşeşte oferta. Preţul gazelor de producţie internă se ridică la 230 de dolari pe mia de metri cubi, în vreme ce importurile se fac la 400-420 dolari pe aceeaşi cantitate.
 

Mai puteţi citi:

Guvernul adoptă actele privind preţul de referinţă la gaze şi cantitatea de energie regenerabilă subvenţionatăGuvernul va adopta astăzi ordonanţa care menţine preţul de referinţă la gaze pentru consumatorii industriali la nivelul din ianuarie şi hotărârea care stabileşte volumul de energie regenerabilă subvenţionată, a anunţat premierul Victor Ponta.

Stabilirea unei cote mai mici pentru energia regenerabilă în totalul consumului, eliminarea taxei de cogenerare pentru exportul de electricitate, scutirea de achiziţie a 85% din certificatele verzi pentru marii consumatori şi stabilirea unui preţ de referinţă mai mic pentru piaţa liberă la gaze sunt principalele propuneri ale Guvernului.
 
Preţul gazelor va creşte de la 1 aprilie cu 2% pentru consumatorii casnici şi cu 5 pentru cei non-casnici, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), cu prilejul prezentării în Parlament a Raportului privind preţurile şi tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE. Numai că scumpirea de la 1 aprilie va fi urmată de alte două majorări de preţ operate până la sfârşitul anului.
 
Gazele se vor scumpi cu 2% pentru consumatorii de la 1 aprilie, în vreme ce pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată majorarea va fi de 5%, a declarat, joi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
 
Populaţia nu va mai fi obligată să notifice Vama şi furnizorii pentru a beneficia în continuare de scutirea de accize la gaze, însă spitalele, şcolile, grădiniţele, căminele de bătrâni şi organizaţiile de binefacere vor trebui să facă mai departe aceste demersuri, aşa cum se prevede în Normele de aplicare ale Codului Fiscal.
 
Industria rămâne motorul economiei şi în acest început de an, dar costurile tot mai mari cu energia electrică şi gazele încep să frâneze progresul, în timp ce problemele din Ucraina ar putea afecta sectorul dacă situaţia se va precipita şi va deveni şi mai tensionată.

 

citeste totul despre: