INFOGRAFIC În sectorul fabricării produselor din carne, 51% dintre companii au un risc de insolvenţă ridicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
carne

Circa 92 de companii din sectorul fabricării produselor din carne au înregistrat o cifră de afaceri anuală mai mare de un miliard de euro în 2016, un segment care reprezintă 25% din totalul firmelor, dar generează 97% din veniturile sectorului.

Cifra de afaceri a companiilor cu domeniul de activitate „fabricarea produselor din carne” (inclusiv carne de pasăre) a crescut în 2016 cu numai 2%, spre deosebire de 2015, când creşterea a fost de 5%. O analiză Coface a cuprins un univers total de 369 de firme care au depus declaraţiile financiare privind activitatea desfăşurată în 2016. Conform situaţiilor financiare publicate de Ministerul Finanţelor, acestea au generat o cifră de afaceri totală de 5,78 miliarde de lei.

Studiul complet poate fi regăsit mai jos.

Numărul companiilor care activează în acest sector s-a menţinut constant în 2016, comparativ cu 2015, fiind în uşoară evoluţie faţă de anii anteriori.

Totuşi, avansul cifrei de afaceri raportat pentru 2016 este sub media naţională de 4%, iar creşterea uşor semnificativă a acesteia, de 2%, este invers proporţională cu scăderea numărului de jucători din sector (1%). Acest fapt se datorează creşterii cifrei de afaceri a companiilor deja existente pe piaţă şi probabilităţii ridicate ca majoritatea firmelor ce au ieşit să fie din cele care nu au avut venituri.

Din totalul celor 369 de companii care activează în sectorul analizat şi care au depus declaraţiile financiare pentru 2016, un număr de 272 au raportat venituri, iar pentru acestea Coface România a concluzionat că: 51% prezinta un risc de insolvenţă ridicat; 22% prezintă un risc de insolvenţă mediu; 27% prezintă un risc de insolvenţă scăzut.

Anul 2016 a fost marcat de o creştere marginală a veniturilor, datorată în proporţie ridicată  firmelor existente pe piaţă.

Concurenţă monopolistică

Sectorul fabricării produselor din carne surprinde principalele caracteristici ale unei concurenţe monopolistice, marcată de: un număr mare de firme oarecum independente, fiecare în parte cu o capacitate redusă de influenţă sau control al pieţei; bariere reduse pentru comercianţi privind intrarea sau ieşirea din piaţă; bariere reduse pentru cumpărători, care pot găsi servicii substitut relativ uşor.

Analizând acest context concurenţial, reiese că firmele din sector îşi plătesc greu datoriile (ciclul de conversie a banilor este negativ), pentru că preferă să aloce resursele atrase pe termen scurt către investiţiile pe termen lung (nu respectă principiul maturităţii resurselor, ceea ce amplifică riscul unui dezechilibru financiar).

„Companiile din sectorul analizat au o lichiditate fragilă, foarte expusă unor şocuri negative care pot veni din partea neîncasării creanţelor sau scăderii vânzărilor. În această industrie, firmele au raportat o durată medie de încasare a creaţelor, cu uşoare fluctuaţii în ultimii patru ani, dar sub nivelul raportat la nivel naţional, chiar şi în rândul companiilor foarte mici sau foarte mari. Durata medie de colectare a creanţelor în sectorul analizat a scazut de la 54 de zile, nivelul din 2009, la 47 in 2016, în timp ce media la nivel naţional în aceeaşi perioadă analizată a crescut de la 92 de zile la 93 zile”, a declarat Nicoleta Mărunţelu, Analist Economic, Coface România

„Din perspectiva incidentelor bancare, a datoriilor la bugetul de stat şi a dosarelor în instanţă, situaţia înregistrată până în Decembrie 2017 în sectorul fabricării produselor din carne arată o îmbunătăţire considerabilă faţă de punctele maximale din 2013, respectiv 2014. Această evoluţie pozitivă a fost anticipată încă din 2016, când a fost observată o îmbunătăţire a termenelor de plată către furnizori şi o uşoară scădere a duratei de încasare a creanţelor, fapt ce denotă o disciplinare a companiilor şi o ameliorare a indicatorilor de bilanţ. Totuşi, sectorul analizat rămâne extrem de polarizat, trei pătrimi dintre companii au o pondere valorică în total cifră de afaceri de doar 3%, în timp ce 9% din totalul firmelor generează aproximativ 80% dintre veniturile de la nivelul întregului sector. Rezultatul net a fost în uşoară scădere în 2016 faţă de anul anterior, situându-se sub media naţională, iar 37% din companii au înregistrat venituri în scădere”, a precizat Alexandru Fotia, Analist Economic, Coface România.

În ceea ce priveşte datoriile către Bugetul de Stat, din datele publicate de ANAF pentru toate companiile din acest sector se remarcă urmatoarele: deşi numărul companiilor cu datorii a scăzut (în special din cauza pragurilor stabilite de ANAF, începând cu obligaţiile restante la 31.12.2016, în baza cărora se publică doar lista companiilor cu datorii peste un anumit prag), valoarea acestora a crescut în aceeaşi perioadă, fiind mai mare decât în anii anteriori.

De asemenea, este de remarcat faptul că peste două treimi din companiile care figurează cu datorii la 30.09.2017 (25 din 35) au meţiuni de insolvenţă sau faliment. În 2016, aproximativ 22% din companiile din industrie au avut datorii la Bugetul de Stat, situaţie care pare să se fi îmbunătăţit în 2017, când 12% din firme au figurat cu datorii.

infografic fabricare produse din carne

Coface Studiu Fabricarea Produselor Din Carne 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite