Hidroelectrica vrea să vândă în ianuarie alte 14 microhidrocentrale cu 10,4 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroelectrica a vândut în vară 14 microhidrocentrale cu 10,5 milioane de euro FOTO Adevărul
Hidroelectrica a vândut în vară 14 microhidrocentrale cu 10,5 milioane de euro FOTO Adevărul

Producătorul de electricitate Hidroeletrica va scoate la licitaţie publică deschisă cu strigare, în 23 şi 24 ianuarie 2014, un nou lot de 14 microhidrocentrale, pentru care speră să obţină cel puţin 46,2 milioane de lei (10,4 milioane de euro).

„Vor fi scoase la vânzare, prin licitaţie publică deschisă cu strigare, încă 14 microhidrocentrale grupate în şapte pachete de active, preţul total de pornire a licitaţiilor fiind de 46,2 milioane de lei (circa10,4 milioane de euro)“, se arată într-un comunicat al companiei de stat.

Decizia vânzării microhidrocentralelor a fost luată în Adunarea Generală a Acţionarilor la Hidroelectrica de vineri.

Un prim lot de 14 microhidrocentrale a fost vândut în iunie pentru suma totală de 46,8 milioane de lei (10,5 milioane de euro).

Hidroelectrica şi-a propus să vândă, în perioada 2013-2014, un număr total de 88 de microhidrocentrale, reprezentând sub 1 % din puterea totală instalată, deoarece acestea înregistrează în fiecare an costuri de operare şi mentenanţă semnificativ mai mari decat veniturile pe care le generează, iar compania nu are resurse pentru investiţiile necesare, ca să asigure rentabilizarea prin obţinerea de certificate verzi, se mai arată în comunicat.


Mai puteţi citi: 

Statul nu ştie ce să facă cu microhidrocentralele. Statul român nu are o strategie clară în ceea ce priveşte microhidrocentralele: în timp Hidroelectrica îşi vinde unităţile, Complexul Energetic Hunedoara caută parteneri pentru a realiza o astfel de unitate. De asemenea, în timp ce statul a sprijinit construcţia de microhidrocentrale în ideea de apăra mediul de schimbările climatice, exact construcţia acestora a adus dezastre în Munţii Făgăraş.

Remus Borza: „Bacteria ucigaşă” de pe Olt a „mâncat” 400 de milioane de euro. Hidroelectrica nu a găsit bani să retehnologizeze centralele de la Vidraru, Bicaz, Mărişel şi Râul Mare, "bijuteriile coroanei" şi cele mai importante după cele de la Porţile de Fier şi Lotru, însă în 2001 a găsit bani pentru retehnologizarea celor de pe Olt, care au ajuns să coste în final 400 de milioane de euro, a declarat Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite