EXCLUSIV Strategia „băieţilor deştepţi“ pentru reintroducerea forţată a Hidroelectrica în insolvenţă: au venit cu peste 100 de excepţii şi cereri în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contractele bilaterale au provocat pagube de 1,1 miliarde de euro companiei de stat
Contractele bilaterale au provocat pagube de 1,1 miliarde de euro companiei de stat

„Băieţii deştepţi“ au venit cu peste o sută de cereri şi excepţii menite să pună instanţa în dificultate, în cazul recursurilor formulate la Curtea de Apel privind recunoaşterea unor creanţe de 1,3 miliarde de lei, iar, după mai multe ore de audieri, completul a rămas în pronunţare, a declarat Remus Vulpescu, fost administrator special al Hidroelectrica.

„Completul, după dezbateri care au durat mai multe ore a rezolvat toate cererile şi a ascultat toate părţile prezente asupra recursurilor, rămânând în pronunţare. Personal, am încredere că instanţa Curţii de Apel va pronunţa decizia irevocabilă care să păstreze toate realizările de până acum la Hidroelectrica şi să dea acestei companii şansa de continuare a dezvoltării, inclusiv prin listarea la bursele din Londra şi Bucureşti cel târziu în trimestrul al treilea al acestui an“, a afirmat el pentru „Adevărul“.

Vulpescu a fost cel care a semnat pentru intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica.

Curtea de Apel trebuie să judece azi recursurile formulate de 11 traderi, două sindicate şi Termoelectrica. O hotărâre nefavorabilă ar duce la reintrarea companiei în insolvenţă, afirma de dimineaţă Remus Borza, cel care a fost administrator judiciar în perioada insolvenţei şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere în perioada imediat următoare.

Borza ne-a declarat că astăzi "băieţii deştepţi" au venit cu trei tipuri de recursuri. O primă categorie o constituie recursul împotriva sentinţei de închidere a procedurii de insolvenţă, pronunţată în vara iulie 2013. Traderii au argumentat că în momentul pronunţării închiderii insolvenţei mai erau pe rol procese.

Al doilea tip îl constituie recursuri la deciziile prin care s-au respins opoziţiile la deschiderea procedurii de insolvenţă. "Acestea sunt cele mai periculoase, deoarece, dacă s-ar accepta, atunci insolvenţa nu a avut niciodată loc, iar contractele nu au fost denunţate", spune Borza. Acestea au fost depuse de două sindicate şi de cele două Alpiq-uri.

În fine, al treilea tip de speţă îl constituie recursurile la deciziile prin care li s-au respins contestaţiile la tabelul creanţelor, prin care se cere recunoaşterea unor creanţe în valoare de 1,3 miliarde de lei. Pe lângă traderi, un astfel de recurs a depus şi Andritz - un grup austriac care a realizat modenrizările de la Porţile de Fier şi care a realizat lucrări de opt ori mai scumpe decât în lume, după spusele lui Borza. Concomitent, au depus recursuri şi mai multe companii care au realizat lucrări de mentenanţă.

"Din cele 14 recursuri, pentru zece s-au dat soluţii, dar fiind prea târziu, probabil hotărârile vor fi publicate mâine sau săptămâna următoare. Un număr de patru cauze au fost repartizate către alte completuri. Dacă oricare dintre aceste recursuri este admis, Hidroelectrica este automat în insolvenţă", a declarat Borza. În acest caz, el ar fi, tot automat, din nou administrator judiciar.

Mandatul lui Borza în fruntea companiei a expirat în luna decembrie, când a fost ales un nou Consiliu de Supraveghere. Vulpescu a fost, la rândul său, membru în Consiliul de Supraveghere, dar nu a mai candidat.

Pagube de 1,1 miliarde de euro

În perioada insolvenţei, Borza a denunţat contractele cu traderii Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Energy Holding, Energy Financing Team şi Europec, şi a renegociat la preţuri mai bune contractele cu clienţii industriali, respectiv Alro, Electromagnetica, Elsid Titu şi Electrocarbon Slatina.

Contractele bilaterale cu „băieţii deştepţi“ au prejudiciat compania de stat cu 1,1 miliarde de euro, potrivit raportului administratorului judiciar. Înţelegerea cu Alpiq RomIndustries a produs o pagubă de 422 milioane de lei, în vreme ce contractul cu Alpiq RomEnergie cu alte 427 milioane.

Hidroelectrica a încheiat anul 2013 cu un profit de 900 de milioane de lei, cât în ultimii 11 ani.

Mai puteţi citi:

Un milionar din Mureş trece de la aparatură medicală la energie din surse regenerabile: a cumpărat de la Hidroelectrica 9 microhidrocentrale

Omul de afaceri Claudiu Ugran, proprietarul firmei Three Pharm, distribuitoare de dispozitive medicale, a cumpărat alte două microhidrocentrale scoase la vânzare de Hidroelectrica.

Consiliul Concurenţei va analiza tarifele stabilite de ANRE la energie, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea s-au plâns că acestea sunt sub costuri

Situaţie fără precedent în România: Consiliul Concurenţei va demara o analiză a modului în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a fixat tarifele pentru energia livrată populaţiei şi instituţiilor publice, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei de stat, au depus plângeri în care argumentează că preţul fixat este sub costuri, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din domeniu.

Hidroelectrica va fuziona cu UCM Reşiţa, singurul producător de turbine hidraulice din România. Compania este vitală pentru reparaţii şi mentenanţă

Hidroelectrica va fuziona cu producătorul de echipamente UCM Reşiţa, aflat în portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a declarat, pentru „Adevărul“, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite