INFOGRAFIE Guvernul le stinge lumina „băieţilor verzi“: a fost aprobată amânarea plăţii unui număr de certificate pentru energia regenerabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii de energie eoliană vor primi până în 2018 doar câte un certificat verde pentru fiecare MWh FOTO Adevărul
Producătorii de energie eoliană vor primi până în 2018 doar câte un certificat verde pentru fiecare MWh FOTO Adevărul

Executivul a aprobat ieri amânarea, de la 1 iulie 2013, a unei părţi din certificatele verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă, după ce marii consumatori industriali s-au plâns constant de lipsa de competitivitate a preţului la energie, iar populaţia a început să resimtă influenţa tot mai mare a acestora în factură.

Se vor amâna, astfel, două certificate verzi pentru energia produsă în centrale fotovoltaice şi câte unul pentru eolian şi microhidrocentrale. Acestea se vor depune într-un coş special, creat la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), şi se vor recupera după 31 martie 2017 în cazul microhidrocentralelor şi a parcurilor solare şi de la 1 ianuarie 2018 pentru sectorul eolian. În continuare se vor acorda patru astfel de certificate pentru un MWh de energie solară, două pentru aceeaşi cantitate provenită din microhidrocentrale şi unul pentru centralele eoliene.

Dublă lovitură

Pe lângă amânarea acordării unor certificate, producătorii în energia regenerabilă vor fi şi limitaţi în cantităţile pe care le vor putea vinde. Ordonanţa blochează acreditarea centralelor pentru acces la certificate verzi până la nivelul total anual al capacităţilor stabilite în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei Regenerabile. 

De asemenea, ANRE va monitoriza semestrial investiţiile şi va reglementa prin cote anuale „cantitatea de energie electrică din surse regenerabile care va fi preluată în sistemul electroenergetic naţional“, conform Guvernului.

image

Influenţa subvenţiilor în factură

În factura consumatorilor, certificatele verzi reprezintă acum 12%, în timp ce pentru industrie se ajunge şi la 40%. Schema de certificate verzi va duce la scumpiri de 30% până în 2016, potrivit unor calcule realizate de către ANRE. Subvenţiile acordate de România sunt de două ori mai mari decât media europeană în sectorul eolian şi de şase ori în segmentul fotovoltaic. 

Schema a fost criticată puternic de autorităţi în ultima vreme. Premierul Victor Ponta a răbufnit săptămâna trecută şi a spus că investiţiile în energia regenerabilă „s-au transformat într-un cazinou, nici acolo nu câştigi atât“. Ponta a negociat la Bruxelles reducerea schemei, după ce miliardarul indian Lakshmi Mittal a ameninţat că grupul ar putea părăsi Europa din cauza preţurilor mari la energie. Alro şi ArcelorMittal, cei mai mari consumatori de electricitate din ţară, au criticat în dese rânduri schema de sprijin a regenerabilelor, ajungând până acolo încât să ceară eliminarea ei pe motiv că „distorsionează piaţa“.

Efecte directe în economie

Din cauza regenerabilelor sunt ameninţate 65.000 de locuri de muncă în siderurgie şi metalurgie, plus alte 19.000 de locuri de muncă de la Complexul Energetic Oltenia şi 10.000 de la Complexul Energetic Hunedoara. 

Cei doi producători de energie au probleme deoarece nu-şi mai pot vinde energia, deşi produc la 190-220 de lei/MWh, mai ieftin decât costă energia verde subvenţionată. Un MWh de energie eoliană costă în jur de 150 de lei/MWh, cât este preţul pieţei, la care se adaugă două certificate de 55 de euro, adică alţi 480 lei.

Supracompensare în schemă

ANRE a constatat că schema de certificate verzi supracompensează investitorii. Instituţia a propus scăderea numărului de certificate pentru viitorii investitori de la şase la trei în sectorul fotovoltaic, de la trei la 2,3 pentru energia produsă în microhidrocentrale cu o capacitate instalată sub 10 MW. Pentru eolian se recomandă scăderea de la două certificate la 1,5 pentru proiectele noi şi la 1,3 pentru turbinele second-hand. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite